Важке протікання вагітності і передчасні пологи можуть бути причиною дефектів мовлення у дитини.

Про це в ефірі ГІТу розповіла логопед вищої категорії Оксана Борецька.

Зі слів дефектолога, сьогодні у багатьох дітей є порушення мовлення, які виникають ще у період вагітності матері, пологів і подальшого розвитку дитини.

«Усі фахівці, коли обстежують дитину і шукають причину порушення мовлення – звертають увагу на те, чи це була доношена вагітність, чи пологи відбувалися природнім шляхом і чи не було під час них проблем. Також виникають питання: чи не було обвиття пуповиною плода, кисневого голодування, чи не мала інфекцій мама і чи не приймала вона сильних медикаментів, чи не було травм у дитини в ранньому віці. Коли є якась патологія, проблема – треба спочатку знайти її причину», – розповідає Оксана Борецька.

Логопед каже: причина поганого мовлення у дитини буває куди глибшою, ніж просто дефектом. Це може бути показником проблем у розвитку дитини і симптомом ураження центрально-нервової системи, або якогось іншого тяжкого діагнозу, в складі якого також є і мовна проблема.

«Наприклад, кашель – людина може мати його, бо просто застудилась або ж це може бути симптомом туберкульозу чи пневмонії. Так само і з порушеннями мовлення. Це може бути порушення мовне в межах вікової норми, яке легко коригується, виправляється. Тоді батькам треба контролювати це питання – спостерігати, як дитина реагує, відтворює, повторює, повертає голову на звук тощо», – додає дефектолог. 

Детальніше на відео: