У другому випуску «Хто є Хто?» розповідаємо про Григорія Пустовіта:

- Брат «хабарник» та війна з депутаткою через дружину

- Квартира доньці-студентці за понад 1 мільйон гривень

- Де насправді живе Григорій Пустовіт у гуртожитку чи новобудові?

- Пільги від держави попри мільйонні статки

- До чого тут Ігор Палиця?  

Досьє:

Григорій Пустовіт народився 1960 року у Дубно Рівненської області.

З 1977-го року до 1981- го навчався у Ленінградському вищому загальновійськовому командному училищі.

Із серпня 1977 –го року по 2004 рік служив у збройних силах, спочатку Радянського Союзу, згодом України.

З лютого по грудень 2004 року працював вчителем допризовної підготовки юнаків (ДПЮ) у Луцькій ЗОШ № 23

1998 – го брав участь у виборах в депутати Верховної Ради як самовисуванець від Дубнівського округу, але набрав лише 1,11%, в результаті посів 13-те місце.

2006-го став головою Луцької міської партійної організації «Батьківщина», а 2013 пішов на підвищення і очолив обласний осередок «біло-сердечних».

Успішна кар’єра чиновника розпочалася з 2010 року, коли ставши депутатом Луцької міської ради, Григорія Олександровича обрали її секретарем.

Після Революції Гідності у березні 2014 року Григорія Пустовіта призначили головою Волинської облдержадміністрації, де він пропрацював лише 5 місяців.

Влітку 2017-го обраний секретарем Луцької міської ради. На цій посаді до листопада 2020 Григорій Олександрович виконував обов'язки міського голови

З 2020 року донині, з невеличкої перервою, заступник голови Волинської обласної ради.

Одружений має доньку, а також рідного брата Тараса Пустовіта, який доволі відома особа в сусідній області. Він двічі обирався мером Острога, а у 2014-2015 роках був заступником голови Рівненської облдержадміністрації. Тоді Тараса Пустовіта правоохоронці затримали за вимагання 8 тисяч доларів у перевізника за перемогу у конкурсі перевезень Рівне-Острог. У підсумку чиновник отримав умовний термін 2 роки і мав відвідувати психолога. Прокурори вважали такий вирок надто м'яким і подали апеляцію.

З дружиною теж вийшла не зовсім приємна історія. Під час свого перебування на посаді секретаря міської ради Григорій Пустовіт всіляко намагався скористатися службовим становищем. Зокрема його дружина Алла Михайлівна працювала у «Луцьктепло» і дуже вже хотіла стати начальником відділу зі збуту. Так хотіла, що її чоловік в наказовому порядку розпорядився звільнити під неї місце. На той час керівниця «Луцьктепла» Валентина Малютіна відмовилася виконувати забаганку Пустовіта і ставити на керівну посаду його жінку. Це був початок війни між паном Григорієм і пані Валентиною. У підсумку друга половинка секретаря ради і в.о. міського голови звільнилася, але й Валентині Малютіній численними перевірками на «Луцьктепло» життя не дали, тож їй також довелося залишити посаду. Ось так Григорій Пустовіт відомстив за свою дружину. Справжній воїн! До речі, Алла Пустовіт довго вдома не сиділа, її захисник прилаштував в іншу державну структуру у Волинський регіональний центр з фізичної культури і спорту інвалідів "Інваспорт". Такі ось родинні справи у Пустовітів.

Григорій Олександрович збудував поки що менш скандальну та більш успішну кар'єру в органах влади, ніж його брат, встигнувши покерувати і областю, і містом. А вдалося це через форс-мажор в житті України і Луцька. Головою ОДА Григорій Пустовіт став на хвилі реформ після Революції Гідності, а мерське крісло приміряв після смерті Миколи Романюка і політичних домовленостей між «Батьківщиною» та «Укропом».

Будучи півжиття військовим, Григорій Пустовіт, схоже, виховав у собі покірність керівництву, що дозволило йому просуватися партійною лінією «Батьківщини» та останні 11 років майже постійно перебувати на керівних посадах обласної та міської влад. Утім суттєвий вплив на кар'єрний ріст чиновник отримав саме після Революції Гідності. Григорій Олександрович у березні змінив на посаді керівника Волинської ОДА одіозного «регіонала» Олександра Башкаленка. Однак Пустовіт не зміг довго протриматися в кріслі «губернатора», поступившись місцем у липні 2014 –го людині президента Порошенка Володимиру Гунчику.

За той рік пан Григорій на посаді чиновник заробив майже 158 тисяч гривень з яких понад 71 тисяча була зарплата голови ОДА. Крім того майже 780 тисяч гривень було заощаджень. А уже 2016-го Григорій Олександрович за понад 1 200 000 гривень купив своїй доньці-студентці квартиру у новобудові по вулиці Арцеулова. Навколо цього придбання було чимало галасу. Деякі ЗМІ звинуватили посадовця у приховуванні статків, адже згідно з декларацій великих активів, яких би вистачило на купівлю житла, родина на той момент не мала. Своєю чергою Пустовіт виправдовувався, що за багато років назбирав достатньо грошей.

Тоді 2014 го після звільнення з посади голови ОДА здавалося кар’єра посадовця Григорія Олександровича закінчилася. Утім після смерті мера Луцька Миколи Романюка 2017-го, доля знову подарувала Пустовіту шанс бути при владі. «Батьківщина» у тому скликані вступила у колаборацію з «Укропом», змістивши з посади секретаря ради Юлію Вусенко із «Самопомочі». А на її місце поставили «вигідного» для проПалицівської більшості Григорія Пустовіта, який до виборів 2020 року і виконував роль міського голови.

Проаналізуємо доходи і статки за останні п'ять з половиною років Григорія Пустовіта. У 2016-му вже і ще не будучи держслужбовцем, Григорій Олександрович був власником і співвласником двох фірм ТзОВ «Волиньстохідпрод» та "ЄВРООРГАНІК-ВОЛИНЬ". Підприємства займаються розведенням великої рогатої худоби і переробленням молокопродуктів. За документами нині чиновник не має відношення до цих юридичних осіб.

У сім’ї Пустовітів у власності земельних ділянок, гаражів та автомобілів у декларації не було і нема. На 2016 рік у декларації була одна квартира в Луцьку на 96,7м2, оформлена на дочку-студентку та квартира в Острозі у спільній власності дружини Григорія Олександровича. Проживає ж сімейство нібито у квартирі, яке надало Міністерства оборони на Привокзальній в Луцьку у колишньому гуртожитку. Однак сусіди кажуть, що зрідка бачать тут пана Григорія.

- Жив тут, в крайньому випадку. А зараз не знаю, - каже сусідка.

- А ви його давно бачили?, - питає журналіст.

- Давненько, - пригадує жінка.

- Григорій Пустовіт тут живе?

- Він якби тут, але тут ніби дочка його живе, - відповідає кореспонденту сусід.

Зате частенько сусіди помічають чиновника біля квартири доньки, що у новобудові на вулиці Арцеулова:

- Деколи бачу, але чи він тут живе - не знаю.

- Бачите його тут інколи? – запитує журналіст.

- Так, он у тому під'їзді, - відповідає сусідка.

Зауважимо, що у звіті майна і доходів за 2019 рік зникла ця квартира дочки, як і сама донька з переліку членів родини. Подейкують, що насправді Григорій Пустовіт живе у квартирі, яка зареєстрована доньку, тобто в новобудові на Арцеулова, а не у старому гуртожитку міноборони, але чи насправді це так нам невідомо.

Цікавий факт 2017 –го дівчина отримала стипендію від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у сумі 12 500 гривень. Куди не глянь у Луцьку всюди Ігор Палиця.

Слід зазначити, що під час своєї роботи на посаді виконуючого обов'язки Луцького міського голови Григорій Пустовіт отримував 51-55 тисяч гривень щомісяця. Правда, нинішній мер Ігор Поліщук має удвічі більше. Хоча Григорію Олександровичу гріх скаржитися, бо 2020 –го він заробив у міськраді понад 900 тисяч гривень. Плюс не треба забувати про пенсію, яка у чиновника зросла до понад 100 тисяч. Тож минулого року пан Григорій лише із зарплати і пенсії поповнив свій сімейний бюджет на мільйон гривень. Цікаво, що останніх два роки родина Пустовітів отримує монетизовану пільгу від департаменту соцзахисту Луцької міськради. Торік наприклад, сума становила понад 8,5 тисяч гривень. При річних доходах у мільйон гривень, сім’я Пустовітів не соромиться користуватися державними пільгами.

Загалом статки родини Пустовітів поступово зростали разом з просуванням кар'єрною драбиною пана Григорія. За минулий рік суми у декларації досягли рекордних сум і становили майже 2 мільйони гривень. Ось так у нас в Луцьку «бідують» чиновники.

І не дивно, адже зарплата щороку зростає ледь не в геометричній прогресії, так само, як і пенсія. Посудіть самі: 312 тисяч зарплати 2017-го проти 922 тисяч 2020. Пенсія за 4 роки з майже 40 тисяч зросла до 110 тисяч. До речі, таку пенсію у 9 тисяч гривень в місяць отримують ветерани АТО/ООС, з другою групою інвалідності. Григорій Олександрович, на щастя, жодного дня в житті не воював.

Зате йому треба постійно відбиватися у стінах обласної ради, в основному від депутатів ЄС. Нещодавно на нього нещадно накинулася Юлія Вусенко, після того як Григорій Пустовіт спочатку звільнився з посади заступника голови обласної ради, а через місяць вирішив повернутися. Юлія Вусенко, депутатка Волинської обласної ради дорікнула чиновнику з цього приводу:

- Не говорите дійсно правду, бо насправді причиною вашого звільнення був лист від НАЗК, в якому чітко було вказано про те, що така особа, як ви, станом на момент здійснення перевірки, не може обіймати цю посаду. І принципі, йшлося про те, що вас необхідно звільнити.

Заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт не забарився з відповіддю.

- Коли ви тут маніпулюєте, про якісь там корупційні злочини… Юлія Василівна, майте совість і будьте чесними, хоча б перед собою. Я розумію, що політика - це справа не завжди чесних людей, але не сприймайте це як аксіому і як правило до своєї поведінки. Ну для чого брехати? 

Місяць, будучи простим депутатом Григорій Олександрович не сумував. Активно покладав квіти, придбані за гроші громади. До речі, це діло пан Пустовіт дуже любить. Мабуть не в останню чергу через такі заслуги Григорій Недопад знову запропонував Пустовіту стати його лівою рукою. І той не зміг відмовити голові ради. І не треба закінчувати Університети та Академії, достатньо бути замполітом і вчителем ДПЮ, справно виконуючи партійні накази, щоб бути при владі за будь-якої влади.

Вадим РЕМІСЬКО (ГІТ)

Декларація Григорія Пустовіта

Рік201620172018201920202021 до 20-го вересня 
Квартири1.Квартира 42,57 м2 Луцьк. (власність Міністерства оборони України)
2.Квартира 45,7 м2 Острог (власність дружини)
3.Квартира Луцьк 96,7 м2 (власність доньки)

1.Квартира 42,57 м2 Луцьк. (власність Міністерства оборони України)
2.Квартира 45,7 м2 Острог (50% власність дружини)
3.Квартира Луцьк 96,7 м2 (власність доньки)

1.Квартира 42,57 м2 Луцьк. (власність Міністерства оборони України)
2.Квартира 45,7 м2 Острог (50% власність дружини)
3.Квартира Луцьк 96,7 м2 (власність доньки)

1.Квартира 42,57 м2 Луцьк. (власність Міністерства оборони України)
2.Квартира 45,7 м2 Острог (50% власність дружини)

1.Квартира 42,57 м2 Луцьк. (власність Міністерства оборони України)
2.Квартира 45,7 м2 Острог (50% власність дружини)

1.Квартира 42,57 м2 Луцьк. (власність Міністерства оборони України)
2.Квартира 45,7 м2 Острог (50% власність дружини)

Земельні ділянки
Авто
Корпоративні права, власність підприємств1.ТзОВ «Волиньстохідпрод»
2. "ЄВРООРГАНІК-ВОЛИНЬ"
Заробітна плата51 910 грн (дружина)311 807 грн + 62 928 грн (дружина)611 902 грн + 87 525 грн (дружина)659 306 грн + 56 965 грн (дружина)922 082 грн  554 006 грн + 11 069 грн (дружина)
Пенсія39 955 грн 39 540 грн67 926 грн87 135 грн 104 837 грн110 951 грн
Відсотки з депозитів, подарунки, страхові виплати45 174 грн + 12 035 (стипендія дочки ЛНТУ)21 139 грн + 20 593 (стипендія і допомога дочки від ЛНТУ) + 12 500 (стипендія дочки від Благодійного фонду « Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом»)21 347 грн + 16 735 (стипендія дочка)32 401 грн39 414 грн + 8 574 грн (монетизована пільга)2 551 грн + 6 091 грн (монетизованан пільга
Грошові активи (банки, готівка) 12 847 грн + 20 351 $ + 6 589 EUR65 541 грн + 26 873 $ + 5 815 EUR100 379 грн + 41 336 $ + 5 921 EUR46 958 грн + 48 258 $ + 5 987 EUR126 645 грн + 58 621 $ + 6 017 EUR63 127 грн + 57 693 $ + 6 018 EUR


Графік доходів 149074 грн, 468507 грн , 805435 грн , 835807 грн , 1074907 грн

Графік статків 753450 грн, 1014341 грн, 1429117 грн, 1325351 грн, 1991643 грн