В часі, коли Україна повинна була б зробити ставку на партнерство, зокрема з поляками, потенційна науково-туристична перлина опинилась на межі зникнення. Хоча керівництво, що музей не припинить свою діяльність, сутужно це уявити, з огляду на становище, в якому він перебуватиме вже з лютого 2022, коли залишиться без двох провідних співробітників. 

Дослідниця Тетяна Яцечко-Блаженко наголошуєВ’ячеслав Липинський зауважив у своїх працях, що брак територіального патріотизму, який стосується й іншонаціональних елементів, що заселяють Україну, завжди відігравав деструктивну роль у творенні української державності. Автор висунув свої критерії того, хто є українцем, а хто – чужинцем:

«Українцем єсть всякий, хто хоче, щоб Україна перестала бути колонією».

Непохитне переконання Липинського у рівнорядності державного і національного організмів лежить у підвалинах його твердження про те, що «бездержавність» українського народу зумовлюється несформованістю української нації (український народ є етнос, але не нація). Розвиваючи дану тезу, можна довести, що В’ячеслав Липинський є одним з перших, хто проводить чітке розмежування між нацією як «фактом політичним» та етносом як фактом «племенним» й «ідеологічним». Фактично, він дає методичне обґрунтування відмінності між етносом і політичною нацією.

Провідний науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук Тетяна Осташко демонструє в етері ГІТ і Радіо-1 непересічну книжку й згадує про допомогу колег із Волині. Саме тих, кого 30 листопада попередили про звільнення з заувагою, що можливості переведення на іншу посаду деінде немає. 

За словами Наталії Гатальської, (30 листопада – ред.) до музею в Затурцях приїхала директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко і повідомила, що з лютого наступного року її посаду, як і посаду Віталія Кушніра скорочують у зв’язку з новим штатним розписом. Тож там залишиться одна завідувачка музею та допоміжна служба.

Водночас директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко в телефонному коментарі кореспонденту ГІТу заявила, що музей не закриватимуть, попри те, що він перебуває в аварійному стані і коштів на його функціонування немає.

У шестихвилинному дайджесті ми зібрали ключові тези звільнених працівників, незалежної науковиці Національної академії наук України й депутата Волинської обласної ради.

Директорка Волинського краєзнавчого музею сама повинна вирішити. Не можна їй вказувати. Я не певен, що в середовищі депутатів та й просто серед людей є багато тих, хто кваліфікований у темі спадку Липинського та міг би взяти на себе таку відповідальність вказувати уповноваженій особі. – Роман Карпюк

Пані Гатальська припускає, що справа має ворожий відтінок через її медійну активність влітку, коли проблема затурцівських джерел опинилась на перши шпальтах і стала приводом до дискусії в спільному етері ГІТ і Радіо-1. Докладніший виклад історії міститься в статті: Будинок біля ставків у Затурцях: туристичний магніт чи незаконний самобуд? ВІДЕО Тоді проблему коментували начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Кралюк і заступник Затурцівського сільського голови Олександр Бощук.

Це не єдиний конфлікт Наталії Гатальської та Віталія Кушніра з очільниками Затурцівської громади. У цьому відео описано випадок про дерева й садибу. А поки чвари тривають, нагадаємо, що і пам'ятник, і будівся музею, і садибна ділянка потребують щонайменше реконструкції. «Ми хотіли захистити пам’ятку гідрології «Затурцівські джерела» – місцева історична назва «Безодня», яка тісно пов’язана з історією родини Липинських. Вони черпали воду з цього джерела, – розповідає Віталій Кушнір. – А 23-го листопада її вже вирішили провести через аукціон і віддати в оренду в приватні руки на 49 років.»