Триває протистояння між Волинською обласною радою і головою облдержадміністрації Юрієм Погуляйком.

Після того, як Погуляйку на сесії 10 грудня висловили недовіру, він своїм розпорядженням змінив склад регіональної комісії, що визначає, будівництво яких об’єктів на Волині може фінансуватися із Державного фонду регіонального розвитку.

Зі складу комісії виключили представників команди Палиці:

голову облради Григорія Недопада,

голову бюджетної комісії облради Ореста Маховського;,

радника голови Волиньради Михайла Імберовського,

голову фракції «За майбутнє» Ігоря Леха,

помічницю голови облради Олену Козюпу,

працівницю апарату облради Оксану Верещак.

Натомість залишили або завели лояльних до Погуляйка людей.

Цікаво, що Недопад та інші «майбахівці» стали членами цієї комісії щойно 4 грудня – вже після місцевих виборів.

На той час Недопада вже обрали головою Волиньради.

«Я вважав його нормальною порядною людиною. Приклад навіть наведу. Я його подавав як голова ОДА, коли мене запросили і попросили надати кандидатуру мера міста Луцька, я першого, кого надавав – це Недопада. Я вважав, що він порядний, що він може самостійний бути – самостійно ухвалювати якісь рішення, слухати і чути волинян. Ні, не чує волинян. Він чує тільки Рубльова. На даний час тільки Рубльова чує. І виконує все тільки те, що він каже», – говорить Погуляйко про Недопада.

Невже Погуляйко не знав, що Недопад – родич Ігоря Палиці? Чи знав, але повірив словам Палиці, сказаним три роки тому: нібито Григорій Недопад з ним не радиться?

– Він є чоловіком моєї племінниці. Двоюрідної, – сказав тоді Палиця про Недопада.


На запитання, чи допомогли родинні стосунки потрапити Недопаду у владу, Ігор Палиця відповів:

– Я вважаю, що ні. Я вважаю, що він сам себе зробив. Я з Григорієм Недопадом, якщо бачився в житті 15 разів – то це максимум. І коли він пішов головою районної ради Ківерцівської, він сам себе зробив. І сьогодні він сам все робить. І він зі мною не радиться.

У вересні 2017-го тодішній голова Волиньради Ігор Палиця був проти висловлення недовіри голові ОДА, на той час Володимиру Гунчику.

«В нас була, є можливість знайти 42-43 голоси на недовіру Володимиру Петровичу. Але це політика вже буде, а не праця. Є Президент, він все бачить, що відбувається. Це його креатура, це його вертикаль. Хай він сам приймає рішення, хто його буде представляти в області», – говорив Палиця три роки тому.

А ви вірите, що рішення про недовіру Погуляйку депутати Волиньради ухвалювали самостійно, за вказівкою Рубльова, без благословення Ігоря Палиці?

* * *

Хто в домі, тобто на Волині, господар, вирішили показати Погуляйкові на засіданні бюджетної комісії Волиньради 21 грудня.

Павло Боснюк (на фото), директор Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної сотні, просив комісію віддати закладу 5 з половиною мільйонів гривень, які він заощадив і вже використав у цьому році – на проєкт і реконструкцію санаторію «Турія» під навчально-оздоровчий комплекс ліцею і на ремонт приміщень ліцею.


Підтримати проєкт депутатів закликали директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк та начальник управління освіти і науки ОДА Людмила Плахотна.

Але голова комісії, член фракції «За майбутнє» Орест Маховський (на фото нижче) сказав: стоп, в області на 37 мільйонів недовиконання бюджету,  а на рахунку тільки 6 мільйонів, тож спочатку гроші – на захищені статті, насамперед зарплату медикам обласної психлікарні.


«Тобто тут, як варіант для обговорення, як пропозиція, що перенести дані видатки на розгляд чергових комісій», – сказав Маховський.

Маховського підтримав інший член фракції «За майбутнє» – Володимир Бондар.


«Я вважаю, що ми не можемо фінансувати сьогодні такі питання, не маючи можливості профінансувати заробітну плату лікарям», – зауважив Бондар.

Керівник закладу Павло Боснюк, почувши це, не стримався. Свого часу утримання санаторію «Турія» ліцею нав’язала саме Волинська обласна рада. Керівництво ліцею виготовило проєкт, знайшло підрядника, який за свої кошти провів ремонт, а тепер чекає розрахунку. Притім витрати на одну дитину у ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою втричі менші, ніж у деяких інших навчальних закладах обласного підпорядкування. Але грошей ліцею депутати не хочуть давати. І ця несправедливість Боснюка обурює.

«Ми сьогодні, зекономивши стільки грошей (а ми зекономили не 6 мільйонів, ми зекономили значно більше, просто 6 ми просимо). Ви, профінансувавши деякі заклади по 180 тисяч (а ви це побачите в кінці року) на дитину, а тут 52 тисячі. Причому дітей, які йдуть служити державі», – зазначив Боснюк.
«Якщо питання в мені (а я це чую), я готовий хоч сьогодні, зараз вийти з цього кабінету, покласти заяву на стіл і без проблем звільнити це місце під того, кому ці питання є. Але я вважаю, що це аморально діяти в такий спосіб – вилучати із закладу кошти в умовах, коли заклад за рік їх реально освоїв», – переконаний директор ліцею.

Присутній на засіданні комісії нардеп В’ячеслав Рубльов (на фото) запропонував звернутися з листом до Міністерства фінансів і бюджетного комітету Верховної Ради, аби ліцею гроші за виконані роботи переказала держава. А з обласного бюджету їм 5 з половиною мільйонів не давати.


Павло Боснюк розповів, що на базі санаторія «Турія» три місяці функціонував заклад обсервації людей, які повернулися з-за кордону. Зазнали збитків – 500 тисяч гривень, і ніхто нічого не компенсував.

І тут почалося.

Народний депутат Рубльов поцікавився:

– А чиє доручення і розпорядження було про обсервацію? Хто видавав розпорядження?
– Голова обласної державної адміністрації, – відповів Боснюк.
– Ага.
– Оці всі розборки, хто давав розпорядження, – відреагував Боснюк. – Для мене будь-який посадовець, уповноважений державою віддавати розпорядження, чи подобається це комусь, чи не подобається. Якщо ще проблема в цьому, ми взагалі аморальні. Я знаю всі ці підводні камені. Я вже відкрито на всю область про це говорю. Ви розумієте, що то безсовісне рішення? Чесно скажіть.
– Таких рішень буде дуже багато. На жаль, – сказав Володимир Бондар.

8 членів комісії під час голосування утрималися. Як результат, Волинський обласний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою наразі грошей не отримає.

Голова бюджетної комісії Орест Маховський пояснював:

«Коли треба зважувати інтереси всієї області і всіх жителів Волині, і всіх галузей, ми вирішили йти на такі пропозиції».

Голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко в інтерв’ю ГІТу коментував:

«І ще в мене питання до депутатів. Чомусь вони не почули нас, коли ми просили зібратись і вирішити питання по страховці медиків. Ми 100 відсотків застрахували. Теж одна із перших областей, які 100 відсотків застрахували лікарів. Чомусь депутати не захотіли. Тому що, я вам скажу, багато депутатів (тепер я розумію, що і Недопад такий, і Рубльов), взагалі проблеми волинян їм не цікаві. Їм цікаво пофотографуватись, попіаритись, побрехати».

Більше дивіться на відео: