У підземеллі колегіуму єзуїтів в обласному центрі Волині археологи знайшли п'ятий за рахунком глечик.

Він найбільший з усіх нині знайдених, розповів Суспільному керівник археологічної експедиції, заступник директора історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Віктор Баюк.

Глек відшукали у третьому ризаліті будівлі.

Зі слів науковця, знахідку відшукали студенти факультету історії та політології Волинського національного університету, які задіяні у розкопках. Гончарна посудина повністю збережена і має цілісний вигляд.

«Є мікротріщини, але це стандартно, адже це кераміка», – говорить Віктор Баюк.

Новий, п'ятий глечик належить до одного комплексу гончарного посуду та за формою тотожний із чотирма іншими.

«Попередньо можна говорити про період 17-18 століття», – зазначив археолог. Про більш точний час глечиків археологи повідомлять після завершення археологічних робіт.

Усі знахідки нині перебувають в адміністрації історико-культурного заповідника «Старий Луцьк».

Нагадаємо, два глечики археологи знайшли в підземеллі 14 травня. Ще один глек, якому ймовірно декілька сотень років, 17 травня помітив серед побутового та будівельного сміття студент і майбутній археолог Микола Желінський. Четвертий глечик, повністю вцілілий, відшукали 25 травня. Археологічні роботи у підземеллях Вежі Чарторийських та колегіуму єзуїтів тривають упродовж року.

Що відомо

Наприкінці травня минулого року в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк» під час археологічної розвідки виявили раніше невідомі історикам «таємні» кімнати. Поглянути на одну з виявлених кімнат можна було лише через невеликий отвір. Археологи вважали, що там може бути старовинна зброя.

У середині червня археологи разом із групою студентів-істориків СНУ імені Лесі Українки розчистили 30 метрів окольної стіни Луцького замку. На місці муру XV століття, виявили такі знахідки: старовинну цегляну кладку, арки та оборонні майданчики.

На початку вересня археологи розкопали 25 метрів підземель, які виявили у травні. Науковці припускають, що підземелля можуть мати з'єднувальні ходи з Луцьким замком.

У жовтні археологи знайшли вихід на перший поверх колегіуму єзуїтів. Знайдені археологами підземелля знаходяться у Башті князів Чорторийських та Колегіуму єзуїтів. Археологи досліджували 7 кімнат.