Про відшкодування лікарняних витрат в авторській телепрограмі Юрія Кресака «А що завтра?» на телеканалі ГІТ розповіла представниця пресслужби Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Христина Петрик.

– Програма медичних гарантій діє уже понад рік у повному обсязі. Для пацієнта це чіткий перелік медичних послуг і ліків, які гарантує держава безоплатно – за кошти платників податків, – каже пані Христина. – До неї, крім первинної ланки, долучилася і ланка спеціалізована: міські, обласні, спеціалізовані лікарні – практично усі комунальні заклади по всій країні працюють зараз за програмою медичних гарантій через Національну службу здоров’я.

Важливою є програма електронного направлення, згідно з яким пацієнт може отримати послугу безоплатно. Але є винятки. Не до всіх спеціалістів обов’язкове це направлення.

Є ургентні випадки, те, що загрожує життю. Для цього пацієнт не повинен йти до сімейного лікаря, чекати направлення. Така допомога надається усім пацієнтам безоплатно, незалежно від того, чи підписана в нього декларація із сімейним лікарем.

Другий момент. Сімейний лікар залишається ключовим у трансформації всієї медичної системи. Це наш менеджер, провідник у медичній системі. І той лікар, якого ми обираємо, укладаємо декларацію – це перша людина, до якої ми звертаємося в разі будь-яких змін у нашому здоров’ї. Саме він видає направлення до інших фахівців. Якщо він бачить, що потрібні додаткові консультації, обстеження – він виписує направлення, пацієнт обирає лікарню, яка йому підходить. Місце реєстрації чи проживання пацієнта зараз не має значення. Медична реформа дає можливість обирати кращу лікарню. Куди пацієнт піде з направленням – туди підуть і гроші: тій лікарні заплатить Національна служба здоров’я. І пацієнт отримає допомогу безоплатно.

Є фахівці, до яких можна звернутися без направлення. Це гінеколог, стоматолог, нарколог, фтизіатр і педіатр. Якщо пацієнт звернеться до них без електронного направлення, ця послуга також буде для нього безплатна.

Якщо пацієнт звернеться до інших фахівців не в ургентному, тобто не в невідкладному стані, і у нього не буде направлення, то, можливо, за послугу доведеться заплатити. Це вже буде залежати від конкретного медичного закладу, куди звернувся пацієнт.

Такими є правила. Так діє уже більш ніж рік система. І вона дає свої певні результати як для пацієнтів, так і для медичних закладів. Зовсім по-іншому починає працювати вся медична система: ми переходимо до конкретної оплати за зроблену роботу. Тобто за результат, а не просто фінансування ліжок, як було до того.

– Досить оптимістично звучить. Але розглянемо конкретний приклад. Ішла людина у вечірню пору і потрапила у відкритий люк каналізаційний. У неї відкритий перелом ноги. Вона потрапляє до лікарні. І їй кажуть: робимо рентген, за який треба заплатити. І людина платить. Через певний проміжок часу роблять УЗО – і так само за нього, кажуть, треба заплатити. І людина направду не розуміє, а де ж безплатна медицина, тому що вона постійно має платити. Який обсяг фінансування і де пацієнт може побачити? У волинських лікарнях люди платять-платять-платять. В кращому разі їм перші п’ять днів дають якісь антибіотики. А потім, якщо людина не виліковується, вона далі платить і платить. І ніхто не знає, скільки палять, кому і чому. Оці платежі ідуть як добровільні пожертви на касу лікарні. Дехто скаржиться, дзвонить на «гарячу лінію» НСЗУ, але в будь-якому разі все виглядає дуже непрозоро. І це викликає багато зайвих підозр. Як би ви відреагували на таку ситуацію?

– Поки що, на жаль, ми маємо таку ситуацію, що дуже часто право на безплатне медичне обслуговування пацієнту доводиться відстоювати.

Перше. У Національної служби здоров’я є вимога: має бути оприлюднено у холі лікарні на видному місці чіткий перелік безоплатних послуг, які ця лікарня надає. Також, згідно із законом, має бути оприлюднений перелік наявних ліків у лікарні, які пацієнт може отримати. Та ж інформація має бути і на сайті лікарні, на сторінках у соцмережах, якщо вони є.

Другий момент. Усю інформацію пацієнт може отримати у нас (НСЗУ – ред.) на сайті. Він може скористатися електронним інструментом – дашбордами. Це у зручній формі візуалізовані карти. Там можна побачити конкретну лікарню, які послуги вона надає за програмою медичних гарантій і скільки коштів вона за це отримує.

Ми часом можемо чути маніпуляцію, що держава не дає грошей. Так це чи не так, може перевірити кожна людина, яка користується інтернетом. Вона може зателефонувати на наш контакт-центр: 16-77 – короткий номер, це безплатно. І там запитати: «Я потрапив у таку-то лікарню. Скажіть, будь ласка, чи можу я отримати таку чи іншу послугу». Там проконсультують, нададуть інформацію.

Якщо у лікарнях будуть говорити, що немає коштів чи коштів не виділили. Пацієнт також може звернутися до нас, запитати, також на сайті подивитися, чи виділили ці кошти лікарні, чи ні. Кошти, які лікарня отримує від НСЗУ, в першу чергу має спрямувати на безоплатні медичні послуги. Якщо ми бачимо, що все одно виникають певні складнощі, радимо звертатися до головного лікаря. Дуже часто права рука не знає, що робить ліва, і для того, щоб внести ясність, інколи треба звернутися чи до завідувача відділення, чи до керівника лікарні. Якщо це не спрацьовує, ми радимо писати скаргу, звертатися до нас. Можна через той же номер 16-77 скаргу подати, можна через сайт. Всі скарги ми опрацьовуємо. Якщо встановили, що права пацієнта порушені, просимо ці права поновити. І лікарні часто відшкодовують пацієнту кошти, які стягнули з нього незаконно.

Дивіться на відео з 1:30 хв.