В Україні набирає популярності новий вид фізичної активності, який водночас спрямований на збереження екології і зменшення сміття довкола. Плоггінг – саме це поняття означає біг із присіданням чи нагинанням для того щоб підібрати сміття, яке зустрічається на вашому шляху. Для цього заняття потрібні аксесуари для бігу плюс пару рукавичок і мішок для сміття.

Своїм захопленням в ефірі Громадського інтерактивного телебачення поділився голова ГО «Чиста Україна», плоггер з чотирирічним стажем Сергій Прескорник.

Спочатку, коли я лише почав цим займатися, мене взагалі часто плутали з безхатьком зважаючи на те, що в мене велика борода, я в рукавицях і по якому маршруту я бігаю та збираю пляшки, сміття різне – то вважала мене бездомним. В принципі, усі ми при здоровому глузді і дорослі люди та можемо вибирати робити те, що нам подобається. Краще займатися цим, аніж десь сидіти і випивати. Це спорт з чималим фізичним навантаженням і тому розвиває в людині різні фізичні якості.

Для тих, хто починає, я взагалі радив би не боятися і не встидатися. Можливо, першого разу ви буде оглядатися чи дивиться хтось на вас чи ні, підняти те сміття чи ні. А далі цей рух вже набирає обертів. І зараз вже максимально шириться усіма регіонами нашої країни. В соціальних мережах можна за хештегами перейти і побачити, що в Україні дуже багато людей займаються плоггінгом.

Більше того, я знаю принаймні чотири організації, які проводять різноманітні заходи. При чому вони їх проводять в різних куточках своїх міст для того щоб згуртувати однодумців, розвивати цей рух і показати, що в цьому немає нічого такого особливого, навпаки ми таким чином допомагаємо природі.

Дехто звісно каже, що ви хоч щось робите, але це не глобально, приберете, а знову насмітять. Але хоч сотій частині екології ми допомагаємо. Навіть ті люди, які бачать, що хтось підбирає сміття хоч на хвильку задумаються і не будуть смітити.

Тут треба зрозуміти, що першочергово плоггінг – це така альтернатива тому, що люди повинні розуміти і діяти відповідно до свого виховання. Адже є таке поняття, як культура поводження зі сміттям. Ніхто не каже, що ти мусиш сортувати сміття чи кудись його нести, але принаймні ти повинен його віднести до урни, бо це дім для сміття. Тому плоггінгом ми щонайменше показуємо та розказуємо - і у когось це затримається в свідомості на мить, а у декого набагато довше.

Пакет буває дуже об’ємним, буває важким. Я розповім як я пристосувався до плоггінгу. Я займаюся цим неподалік у лісі, де поруч розташований приватний сектор. А як ми знаємо у більшості випадків присадибної забудови немає стаціонарних контейнерів. А туди два-три рази на тиждень приїжджає машина, яка забирає сміття. Отож я саме у ці дні коли приїжджає цей автомобіль я бігаю в ліс і збираю сміття. І коли вже назбирав кілька пакетів і стає важко, я ставлю ці пакети зі сміттям там, де буде їхати ця машина. Мене вже навіть знають водії цих сміттєвозів, тому мені трохи легше.

Для тих, хто починає займатися плоггінгом, я вважаю, що одного пакета цілком достатньо. Але треба розуміти яке сміття варто підіймати, а яке ні. Для прикладу, медичні препарати, шприци, биту тару, жерстяні банки, арматуру чи боєприпаси (не дай Боже!) – не варто брати. Краще зайнятися якимсь папером.

Також є люди, які запитують – а чому ви не сортуєте? Я одразу скажу. Що для того щоб сортувати – це все треба перемити та пересушити! Але ту кількість, яку я збираю за тиждень – це нереально. Тому тим, хто хоче сортувати я раджу збирати лише пластик,якого чимало влізе в пакет. Хто хоче збирати папір – хай збирає папір. В такому випадку ви можете сортувати, але кількість того сміття, яке ви зберете буде мінімальною.

Стосовно локації, де я прибираю сміття, то це ліс на березі озера, де люди можуть відпочивати і заїжджати автівками. Там сміття до того, як я почав бігати, а бігаю я вже чотири роки, було просто неймовірна кількість. І ще його вистачить років десять прибирати під час масштабних акцій з прибирання. Але на тій території, де я пробігаю, то там сміття вже не залишають. Не знаю, чи вони його із собою забирають, але сезон закінчився, і я бачу, що масштаби сміття не настільки великі, як були минулоріч. Це не закопані пакети, це не скинуте будівельне сміття, а як правило це серветки, одноразовий посуд. В принципі, це те, що можна швидко забрати та легко віднести.

А загалом, ситуація змінюється і люди по іншому ставляться до цього, тому що у тому селищ, котре знаходиться поруч з лісом швидко поширюються чутки, я туди часто воджу представників ЗМІ, щоб вони показували і розповідали. То ж люди тепер вже самі самостійно намагаються боротися із засміченням, принаймні самі туди не виносять і дають зауваження відпочивальникам.