Анастасія Гончар була гостею студії ГІТ на тему неврологічних ускладнень при постковіді, тепер же пропонуємо ознайомитися із думками лікарки на тему, яка буквально оточена хибними припущеннями.

Чомусь на теренах постСРСР досі вважається, що голова "крутиться" внаслідок захворювань судин чи остеохондрозу і рідко коли можна зустріти в виписці справді релевантні діагнози. Світова статистика, на яку треба рівнятись (доки зі своєю все ще будуть трабли), каже, що запаморочення в основному обумовлено ЛОР патологією.

Для початку, скажу що є два різновиди запаморочення: системне, vertigo, коли виникає ілюзія руху - або весь світ обертається навколо тебе, як на каруселі, або ти кружляєш як на гелікоптері, та несистемне, dizziness, суб’єктивне відчуття нестійкості, ватних ніг, передобморочний стан, легкість в голові, туман в голові тощо.

UpToDate повідомляє, що розподіл пацієнтів із запамороченням приблизно такий:

  • 40% мають дисфункцію периферичного вестибулярного аналізатора (лабіринту, вестибулярного нерва)
  • 10% центральне ураження (ураження вестибулярних ядер в стовбурі мозку)
  • 15% психічні розлади
  • 25% інші причини, серед яких 10% не вдається встановити етіологію.
З віком ймовірність центрального ураження зростає (переважно за рахунок інсульту) до 20%.⠀

Найпоширеніші периферичні причини запаморочення (vertigo):

⁃ ДППГ

⁃ Вестибулярний нейроніт

⁃ Хвороба Меньєра

⁃ Лабіринтна дисфункція

⁃ Середній отит

Найпоширеніші центральні:

⁃ Вестибулярна мігрень

⁃ Стовбуровий інсульт

⁃ Інфаркт мозочка

⁃ Мальфлрмація Кіарі

⁃ Розсіяний склероз

Щодо причин запаморочення, їх дуже багато. Це може бути як ознакою побічної дії ліків, передозування, інтоксикації, гіпотензії, вірусної інфекції, системного захворювання, анемії, дефіциту В12, так і психічних розладів. Що цікаво, ніде в літературі ви не знайдете «остеохондроз» серед причин запаморочення;)

Обов’язковим обстеженням при запамороченні є вестибулярні проби, огляд ЛОР з аудіографією, тимпанометрія, при факторах ризику інсульту та порушеннях неврологічного статусу МРТ ГМ, також лабораторні дані. Отже, все не так просто, кожен випадок потребує роздумів, детального збору анамнезу, огляду і диф.діагнозу.