ДБР затримало кіберполіцейського з Волині, який вимагав гроші у вебкам-моделей. Лише за місяць він назбирав за «кришування» 2900 доларів.

Про це з посиланням на речницю територіального управління Держбюро розслідувань у Львові Тетяну Муравель повідомляє ІА «ВолиньPost»

Нагадаємо, працівники Територіального управління ДБР Львова затримали старшого інспектора одного з відділів департаменту кіберполіції у Волинській області під час одержання хабаря. Ним виявився старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Волинській області Роман Токар. Наразі встановлюють причетність до злочину і декого з його колег.

Гроші Роман Токар вже не вперше брав із дівчини, що займається так званим веб-моделінгом. Це заняття, коли дівчата у студії або на квартирі онлайн спілкуються із чоловіками (часто – іноземцями) на інтимні теми, найчастіше – у спокусливій білизні або взагалі оголюють тіло, пестять себе перед монітором.

Поліція найчастіше трактує таку роботу як створення й розповсюдження порнографії. Але наразі вебкам в Україні – дуже суперечливе поняття. Юристи й судді тлумачать і сприймають його по-різному.

Як встановило слідство, поліцейський підшуковував в інтернеті вебкам-моделей з Волині.

Він встановлював особи моделей та призначав їм зустріч. Під час зустрічі правоохоронець погрожував дівчатам притягнути їх до кримінальної відповідальності за нібито розповсюдження порнографії, хоча жодних доказів таких дій у нього не було.

Уникнути покарання, за словами правоохоронця, моделі могли, тільки щомісяця сплачуючи йому по 300 доларів США. У такому випадку поліцейський обіцяв сприяти діяльності інтернет-моделей і попереджати їх про можливе проведення у них слідчих дій.

З грудня 2021 року до початку січня правоохоронець встиг отримати від різних заявниць 2,9 тисячі доларів США неправомірної вигоди.

4 січня його затримали під час отримання чергового хабара – 1,5 тисячі доларів США.

Попередня кваліфікація: повторне вимагання та одержання неправомірної вигоди службовою особою (ч. 3 ст. 368 КК України).

Також перевіряється причетність до вказаного злочину інших поліцейських та керівництва відділу протидії кіберзлочинності у Волинській області.

Процесуальне керівництво здійснює Волинська обласна прокуратура, оперативний супровід – ТУ ДБР Львова.