Херсон вільний, в місті вже відновлюють зв’язок, водо- та електропостачання, налагоджують поштове та продуктове забезпечення жителів міста.

Там побувала волонтерка, письменниця Тамара Горіха Зерня.

Про свої враження від поїздки, історії херсонців та їх теперішнє життя вона розповіла в етері ГІТу.

«Це дуже щемлива і незабутня поїздка, ми обійняли людей, за якими слідкували всі ці місяці часом вихоплюючи якісь повідомлення. Була абсолютна невідомість щодо долі більшості з них, тому що там лишилося багато наших патріотів, активістів, які були засвідчені та відомі в публічному просторі. Вони не виїхали, лишились в Херсоні і весь цей час по суті ходили по лезу ножа», — поділилась враженнями Тамара.

Письменниця запитувала всіх про те, що буде далі, а херсонці розповіли їй, які завдання ставлять перед собою в нинішніх умовах: пережити війну з мінімальними втратами, захистити та допомогти людям, які цього потребують після окупації та не допустити колаборантів у владні структури.

Як переповідає волонтерка багато лишилось колаборантів, які допомагали росіянам і тепер в перших рядах намагаються займатись волонтерством, розподіленням гуманітарної допомоги, шукають куди прилаштуватись. Народ хоче, щоб цих осіб виявили та не допустили їх подальшої діяльності.

«Наші патріоти це бачать, вони мають списки та величезну базу даних про те, хто чим займався в окупації і всіма силами намагаються донести цю інформацію до силових органів, розвідки та СБУ», — зазначила наостанок письменниця.