Цього року лісівники Волині планують реалізувати 50 тисяч хвойних дерев, орієнтовно на 10 тисяч менше, ніж торік. Ціна сосен і ялинок зросла на 10-15 % і стартує від 120 гривень.

Про це розповіла речниця Волинського управління лісомисливського господарства Світлана Думська, повідомляє «Суспільне».

Дерева ростуть на спеціально відведених плантаціях та у розсаднику. Усього в області є 200 гектарів плантацій, 

На території селекційно-насіннєвого центру у Гаразджі хвойні доглядають від насінини до великого дерева. Керівниця лісорозсадника Ольга Доля розповідає: мають кілька видів ялинок та сосен, що найбільше підходять для прикрашання на новорічні свята: це ялина звичайна, ялина колюча, сосна звичайна, ялиця та ялина канадська.

Тут продають дерева у горщиках. Після свят їх потрібно правильно пересаджувати у ґрунт, інакше вони можуть не прижитися, говорить працівниця Ківерцівського лісгоспу Тетяна Неводнічик.

"Її треба підливати, щоб вона в приміщенні довго не стояла. Поступово виносити, понижувати температуру і тоді тільки виставити на свіже повітря. Можна висаджувати просто в ґрунт", – розповідає фахівчиня.

У лісі неподалік села Сокиричі вирощують сосни та ялини. На плантації у 12,5 гектара висадили орієнтовно 70 тисяч сіянців. За деревами їдуть з різних регіонів України.

Анатолій Главак із тимчасово окупованого Мелітополя щороку приїжджає на Волинь за ялинками й соснами. Цього разу везе їх до Києва. Дерева пакує у сітки, щоб не ламалися гілки при транспортуванні.

Кожне дерево лісівники чіпують, аби покупці знали, що воно було зрубане легально.

Цього року лісівники затримали трьох чоловіків, які незаконно рубали ялинки для подальшого продажу, – каже працівник лісової охорони Ігор Войцеховський. Додає: виписали вже три протоколи на загальну суму 18 тисяч гривень.

Нагадаємо, в Луцьку встановили 10 пунктів реалізації новорічних красунь.