Ризик повторних блекаутів зберігається, оскільки росія не змінює свою тактику і продовжує масовані обстріли, а згідно аналітики, запасів ракет в неї вистачить ще на кілька таких атак.

Про те, що необхідно, щоб впоратись з блекаутом в етері ГІТу розповів експерт з енергетики Геннадій Рябцев:

«Має бути відпрацьована методика, як реагувати, якщо той чи інший об’єкт критичної інфраструктури виходить з ладу. Проте і не все залежить від наявності та застосування цих методик. Потрібні ще щонайменше дві речі: якомога щільніше закривати небо, щоб ті самі 11 з 71 ракети не потрапляли туди, куди вони прямують, а друге — обладнання було достатньо, щоб замінювати те, що виходить з ладу».

Також він додав, що потрібно не забувати, що обладнання не таке вже нове і через постійне аварійне вимкнення енергетиками воно швидше виходить з ладу, що створює додаткову проблему та не дає часом забезпечити постачання енергії згідно планових відключень.

«Блекаут — не так вже і страшно, головне вийти з нього. Блекаут — це системна аварія. Якщо навіть одна єдина станція потужністю 500МВт виходить з ладу з якихось причин, то це вже блекаут. Якщо одне місто з якихось причин позбувається електричної енергії і перебуває в такому стані понад 24 години — це блекаут. У нас вже цих блекаутів було, як собак нерізаних, але головне, щоб енергетики виходили з цієї ситуації. Поки що вони в усіх випадках, якщо не йдеться безпосередньо про лінію фронту і ті населені пункти, які перебувають поблизу, з цієї ситуації виходили, — сказав Геннадій та підсумував, — збережено цілісність системи і вона дозволяє використовувати резервні маршрути живлення та відновлюється ця система після чергових обстрілів. Головне, щоб було чим та кому відновлювати. Кому відновлювати є — професіоналів-енергетиків збереглося в Україні достатньо, вони нікуди не виїхали і працюють 24/7».