Між Польщею та рф давно спостерігається напруга, поляки досі пам’ятають падіння президентського літака над російським смоленськом та не вірять, що це було випадковістю. Також впливає нещодавнє падіння ракети на польську територію, яке забрало з собою життя двох громадян країни, не кажучи про різке засудження російської агресії в Україні.

Про назрівання російсько-польського конфлікту в етері Громадського Інтерактивного Телебачення поговорили з політичним аналітиком і політтехнологом Ярославом Макітрою.

«Наскільки готова Польща — це можуть показати тільки самі безпосередньо військові дії. Те, що готується до війни — це очевидно і безпосередньо допомога, яка надається Україні: військова, фінансова і біженцям загалом — це також елемент стримування росії для того, щоб вона не була ближче до польських кордонів. Також збільшилась кількість навчань з країнами НАТО, особливо на кордонах. Польща має кордон безпосередньо з росією на півночі — калінінградська область, так є і через білорусь, в принципі це також можна вважати по суті кордоном з росією, принаймні у військовому плані. Також проводяться навчання сил тероборони. 90 мільярдів злотих передбачено на оборонний бюджет на наступний рік», — розповів аналітик.

В підсумку, зі слів Ярослава, дискурс в Польщі про можливу війну з росією вівся ще до конфлікту її з Україною. Насправді він вівся ще з того часу, як літак з польським військово-політичним керівництвом розбився в Смоленську. Чимало людей говорило про те, що війна з росією є неминучою і досі превалює думка, що це був навмисний теракт, вбивство польського керівництва.

«Щодо самої цієї ракети, яка впала на польську територію, то, якщо ми пригадаємо, дуже різкі були заяви перші з польського боку, навіть не з українського», — нагадав Макітра.