У Навчально-науковому фізико-технологічному інституті Волинського національного університету імені Лесі Українки налагодили виробництво сонячних панелей, які здатні заряджати одночасно до чотирьох приладів. Їх передадуть нашим бійцям.

Про це повідомляє відділ інформаційної політики вишу.

Деякі складові приладів купували, а деякі – виготовляли на своєму 3D-принтері, розповів професор кафедри експериментальної фізики, інформаційних та освітніх технологій Олександр Мартинюк.

«Під час спілкування з нашими бійцями ми почули проблеми – на блокпостах і місцях угруповання нема стаціонарних джерел живлення, а можливість використовувати щоразу дизельні генератори не завжди є, – зауважує Олександр Семенович. – Тому вирішили долучитися до вирішення цієї проблеми. Почали проєктування та виготовлення автономних модулів зарядки поуербанків, смартфонів, планшетів та іншої техніки з використанням сонячних панелей».

Такі пристрої дозволять солдатам підзаряджати свої ґаджети впродовж усього світлового дня, адже навіть у приміщенні прилад показує високу продуктивність.

Стартували зі створення п’яти модулів, бо саме така потреба була озвучена. Зрозуміло, що потрібно значно більше, тому надалі виготовлятимуть залежно від кількості замовлень від наших бійців.