У середу, 22 червня, відзначає 75-річний ювілей Віктор Іванович Марчук – доктор технічних наук, професор кафедри прикладної механіки та мехатроніки Луцького національного технічного університету, заслужений діяч науки і техніки України.

Віктор Марчук волинянин. Народився 22 червня 1947 року в селі Семки тодішнього Маневицького (тепер – Луцького) району.

Початкову освіту здобув у рідному селі, згодом навчався у Розничівській 8-річній школі, а після її закінчення – у Колківській середній школі.

У 1965 році доля закинула його у Херсон.

«З Віктором Марчуком я познайомився у червні 1966 року в Херсоні, куди приїхав працювати на суднобудівний завод. Марчук вже рік там трудився, тож підказав мені, на яку роботу краще влаштуватися. Він прагнув знань, тож одночасно навчався на вечірньому відділенні Херсонського машинобудівного технікуму. Далі його забрали на службу, потім – мене. Та в 1970 році ми знову зустрілись, вже в Луцьку. І до цього часу ми спілкуємось, а це вже понад 55 років», – згадує луцький фотожурналіст Володимир Лук’янчук, який поділився з ГІТом фотографіями ювіляра з різних років.

Віктор Марчук з 1966-го до 1967 року служив у Військово-морському флоті, спочатку в Севастополі, потім – у Сєвєроморську.

Повернувся на Волинь у 1967 році. Тоді ж вступив на вечірнє відділення Луцького загальнотехнічного факультету Київського автомобільно-дорожнього інституту (КАДІ).

З 1967-го до 1970 року працював на Луцькому приладобудівному заводі. У 1970-му був переведений на роботу в Луцьке відділення загальнотехнічного факультету КАДІ на посаду майстра. Без відриву від виробництва навчався в Київському політехнічному інституті, який закінчив у 1973 році.

З 1975 року розпочинається науково-педагогічний стаж Віктора Івановича. Спочатку працював на посаді асистента кафедри загальноінженерних дисциплін Луцького філіалу Львівського політехнічного інституту.

У 1980 році вступив до аспірантури Львівської політехніки, а в 1986 році захистив кандидатську дисертацію в Одеському політехнічному інституті.

З 1980 до 2019 року працював на посадах асистента, старшого викладача, доцента, завідувача кафедри, професора Луцького національного технічного університету.

Під його науковим керівництвом захистили кандидатські дисертації 15 аспірантів. Опублікував понад 300 наукових та навчально-методичних праць.

У 1997 році Віктора Марчука відзначили почесним знаком «Відмінник освіти України».

У 2019 році отримав почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України».

Віктор Марчук батько п’ятьох дітей: двох дочок і трьох синів.

Зичимо ювіляру довгих років життя під мирним українським небом, яке неодмінно буде після нашої перемоги!





Товариш Віктора Марчука – Володимир Лук'янчук
Товариш Віктора Марчука – Володимир Лук'янчук