З 1 січня в Україні ввели заборону на розповсюдження надтонких поліетиленових пакетів, які зазвичай використовуються, як первинна упаковка.

Про це в етері Громадського Інтерактивного Телебачення говорили з лідеркою Всеукраїнського молодіжного руху «Let's do it Ukraine» Юлією Мархель.

«З 1 січня всі українці, підприємці, магазини зобов'язані перестати користуватися цими пакетами. Вони виходять з обігу, це як гроші виходять з обігу. Не можна давати пакети, які тонші ніж 50 мк і користуватися ними вже буде неможливо, звісно за умови того, що підприємці і магазини не будуть нам їх з-під прилавку видавати», — розповіла Юлія.

Вона пояснила про які пакети йдеться та які аналоги можна використовувати:

«Одноразові пластикові мають вийти з обігу, інакше буде штраф. Можемо користуватись багаторазовими торбинками, мішечками, пакетами з крафтового паперу та органічними біорозкладними пакетами».
«Зараз діє хороша система штрафів від 8 500 до 17 000 гривень. Тож, підприємці, задумайтесь чи потрібно вам безкоштовно надавати пакети і порушувати закон. Звичайно, все ж таки оці одноразові "маєчки" і пакети без ручок, які менше 50 мк, мають зникнути в 2023 році в Україні», — попередила Мархель.

Наостанок вона додала, що за всі пакети в будь-якому випадку доведеться платити, в Україні не має бути безкоштовних одноразових пакетів.

Більше подробиць у відео: