Внаслідок неправильного багаторічного обрізання більшість дерев у Ковелі під впливом трутовиків загнилися і стали дуплистими, втративши свою декоративну цінність.

Про це заявив відомий ковельський еколог Василь Козак, який багато років переймається збереженням у місті зелених насаджень, пише «Ковель media».

Він стверджує, що приблизно 70 відсотків дерев загнивають від хвороб саме через неправильне конування, яке проводять комунальники.

Василь Тимофійович, який є співавтором багатьох книг і понад 40 наукових робіт з питань екології та біології, звернувся до «Ковель media» з проханням опублікувати його звернення до Ковельського міського голови Ігоря Чайки.

Шановний Ігорю Леонтійовичу!

Моє звернення стосується збереження дерев у нашому дворі. Ви розпочали масове калічення дерев на вулицях міста. Так було і в минулі роки. Восени, коли робітників нічим зайняти, їх посилають псувати дерева. Загляньте в книги з озеленення чи декоративної дендрології і ви переконаєтеся в цьому. Деревам наносяться непоправимі пошкодження, вони втрачають декоративний вигляд, стають вкрай непривабливими, а незабаром і всихають. Прикро, що у воєнний час витрачаються кошти на зовсім непотрібні роботи. Пройдіться центральною вулицею міста і дійдіть хоча би до пошти. Поступово місто перетворюється в «кам’яний мішок», а було колись зеленим.

Наш двір впорядковувався в основному мешканцями, без участі місцевої влади чи держави. Двір гарний і зелений. Влітку ви навіть відвідали наш двір і в цьому переконалися. Дерево виростити важко, особливо в наш час, бо постійно виникають проблеми: необхідна стоянка для автомобіля майора поліції, митника чи інших сильних людей. Та й чиновники пхають в наші двори різні кіоски, а дерева винищують.

Наш двір озеленений, згідно проєкту на час будівництва. Сьогодні дерева вирубають, а нам пояснюють, що ми жили неправильно, а в дворі потрібні нові дороги, майданчики, стоянки, бо зростає чисельність «євроблях». «Євробляхери», можливо, теж вимагають від влади, але є норми і Закон!

Шановний міський голова! Будемо щиро вдячні, якщо Ви теж долучитися до охорони дерев в нашому дворі. Ми (мешканці) занепокоєні тим, що «Добробут», покалічивши дерева на вулицях, перекинеться в наші двори.

З повагою Василь Козак