Останній тиждень згадка про Волинський національний університет з'явилась в багатьох українських ЗМІ. З'явилась інформація що одна з викладачок, Луїза Оляндер, нібито веде заняття російською мовою.

Чи насправді пані Оляндер веде заняття російською, чи поступали в дійсності скарги від студентів щодо її викладання, що кажуть студрада та інші викладачі щодо її роботи, що на звинувачення сказала сама викладачка, в етері ГІТу розповів ректор Волинського національного університету ім. Лесі Українки Анатолій Цьось.

«Ми в своїй розмові вживаємо слова у множині: "студенти звернулися", "студенти бунтують", а реально не було жодного бунту і жодного звернення студентів до мене офіційно. Була розмова між студентами, що викладач там десь викладає російською мовою, чи з русизмами, але "я ще на парі не була і особисто не бачила"» — пояснює ректор ВНУ.

З його слів, стало видно наскільки швидко зараз може розповсюджуватись неправдива інформація.

Також Цьось наголосив, що коли висвітлюють якусь думку, треба бачити ту людину, яка конкретно звинувачує викладача в тому, що та викладає російською мовою та додав:

«На даний час я особисто не знайшов жодного студента, який мені підтвердив би цю інформацію. Я запросив всю студентську раду, студраду факультету, але жодна людина мені цього не підтвердила. Крім того я поговорив з викладачами і також такої інформації немає, є інша, що викладач у своїй мові використовує русизми. Проте, шановні колеги, і я інколи русизми використовую».

Сама викладачка не надала коментарів нашій редакції, сказавши, щоб ті журналісти, які писали про неї, самі звертались до неї за коментарями.

За словами ректора, вона сказала, що викладає українською, як і раніше.

Підсумовуючи він сказав, як варто ставитися до людей, які зараз вивчають українську мову:

«Колись в інтернеті гуляла така фраза: "Російськомовні, якщо ви вивчаєте українську і говорите, то ви не смішні — ви чудові"».

Пан Анатолій завірив, що в Університеті не порушується мовне законодавство, абсолютно всі предмети викладаються українською мовою, за винятком 4-х груп на факультеті з міжнародних відносин, де викладання здійснюється англійською, а проблема насправді надумана заради створення сенсаційної новини.