В обласному центрі Волині 3 квітня відкрили простір «СпівДія заради дітей», де проводять заняття через програму неформальної освіти.

Це – перший в Україні простір, що повноцінно запрацював за фінансування ЮНІСЕФ та підтримки Міністерства молоді та спорту України, – розповіла Суспільному керівниця проєкту Ольга Сиротюк.

З її слів, наразі простір зможуть відвідувати діти від п'яти до 12 років по групах, проте згодом планують запровадити освітню програму і для підлітків.

«Наші простори відкриті для всіх дітей, незалежно від того, чи ці діти є внутрішньо переміщеними особами, чи це є місцеві діти», – зазначила Ольга Сиротюк.

Для творчих занять, рухливої та пізнавальної діяльності набирають групи до 15 дітей. Із ними працюють менторки, які мають педагогічну освіту, – сказала менторка Марія Полякова.

«Якщо ми просто малюємо і вирізаємо – це вже всім набридло. А STEM – це невеличка наука як правильно дихати, як обрати розчин, який хімічний розчин. Зараз буде наступна вправа – вони будуть ловити рибу за допомогою солі», – каже менторка.

Двічі на тиждень у просторі займається семирічна Валерія Попова. Школярка приїхала на Волинь із Луганщини.

«Тут дуже весело, дуже багато мистецтва. Сидиш і робиш щось цікаве. А в школі – пишеш і все, і читаєш», – каже юна відвідувачка.

На заняття приводить молодшу доньку Вікторія Давиденко, яка у вересні з дітьми евакуювалася до Луцька з Харкова.

«В нас получилось так, що в школу ми не пішли, в садочок вже не ходимо. Дитина дуже емоційна, в позитивному настрої такому, вона в захваті великому, вдома намагається щось повторити, щось зробити цікаве», – сказала переселенка.

Із дітьми, які виїхали з тимчасово окупованих територій та регіонів, де ведуться бойові дії, тут почали працювати торік влітку, – розповіла координаторка проєкту в Луцьку Ірина Рожанська. Жінка евакуювалася Сєверодонецька.

З її слів, двоє працівниць теж вимушено покинули свої домівки. Упродовж декількох місяців, коли тільки почали працювати з дітьми, працівники проєкту робили це на власному ентузіазмі.

«Тепер нам облаштували такий дитячий світ, дуже комфортний і цікавий для дітей. Активності найбільше на спілкуванні, на комунікації між дітьми, щоб діти соціалізувалися, знаходили собі друзів. Є такі дітки переселенців, які не відвідують школи у Луцьку і виходить так, що ми для них єдиний простір», – каже координаторка.

Такі дитячі простори планують відкрити у ще дев'яти містах на базі молодіжних центрів. Їхню діяльність, як і в Луцьку, фінансуватиме ЮНІСЕФ, – сказала заступниця міністра молоді та спорту України Марина Попатенко. Наступний такий простір «відкриють у Хмельницькому.

«На базі молодіжних центрів ми почали відкривати гуманітарні штаби і «СпівДія заради дітей» з’явилася як ініціатива самих людей: що має бути простір, де безпечний розвиток дитини і на базі молодіжних центрів ми почали утворювати такі простори в тому числі», – каже посадовиця.

Детальніше про проєкт «СпівДія заради дітей» можна дізнатися за посиланням на сайті Міністерства молоді та спорту України.