На Камінь-Каширщині презентували книгу про історію села поліської глибинки. Авторами науково-краєзнавчого дослідження стали Микола та Костянтин Борбичі.

Те, що Костянтин Борбич давно збирає різноманітні історичні артефакти на Камінь-Каширщині, а особливо у селах Червищанського кутка, знали давно. Когорті краєзнавців було відомо і про ряд статей Костянтина Федотовича про рідний край, виданих Волинською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України у науковому збірнику “Минуле і сучасне Волині та Полісся». Тому не здивувало і те, що він став співавтором книги про Тоболи, а скоріш за все було очікуваним, - пише газета «Полісся».

«Зазначу, що левова частка роботи над змістовним наповненням книги про рідне село належить моєму уже, на жаль, покійному братові Миколі. Ідею написання її ми виношували давно. Років з десять. Мали чимало цікавого історичного матеріалу, тож потрохи його упорядковували, систематизували, доповнювали і видання вийшло у світ лише тепер», — розповідає Костянтин Борбіч.

Науково-краєзнавче дослідження базується на багатьох історичних джерелах, тут використані й матеріали з публікацій Костянтина Борбича про Першу світову війну, зокрема хімічну атаку, про залізницю Камінь-Каширський—Пінськ. А також на оповідях старожилів села Тоболи. Наприклад, Любові Іванівни Мазурик, Ольги Григорівни Мазурик. Багато інформації почерпнуто з розповідей вчителя Сергія Григоровича Борбича. Також використано інформацію, якою поділився фольклорист, доктор філологічних наук Віктор Федосійович Давидюк.

«Далеко не всім відомо, що Тоболи та інші села Червищанського ключа в окремих коротких миттєвостях бойових дій 1916 – 1917 років перебували навіть у центрі світових новин. Тому з впевненістю можна стверджувати – викладений матеріал зацікавить не лише односельців, але й усіх тих, кому не байдужа історія рідного краю», — йдеться в анотації до збірки.

І дійсно книга зацікавлює. Вона досить детально відкриває новим поколінням незвідані сторінки колишнього життя тоболян.

«Частково розповідається у дослідженні і про інші села «червищанського ключа» — Нові Червища, Рудку-Червинську, Старі Червища. Та Тоболи все ж в центрі уваги. Лише шкода, що у книзі мало фотоілюстрацій», — зазначає Костянтин Федотович.

Відтак він сподівається, що односельчани відгукнуться і допоможуть виправити цей недолік, надавши світлини зі своїх сімейних альбомів. А тому наступний наклад може бути уже й суттєво доповненим. До речі, надрукували працю у видавництві «Терен» в Луцьку. Перший наклад становив 100 примірників. Але оскільки вони розійшлися дуже швидко (практично одразу після презентації, яка відбулася у Тоболах 18 квітня), співавтор вже обмірковує можливість довидання.