В Україні на залізниці пропонують створити окремі вагони для жінок. В соцмережах на цю тему виникли бурхливі дискусії.

Чому виникають ці дискусії, чи потрібні окремі вагони для жінок, чи варто повернути наряд поліції в потяг, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповіла головна редакторка «Гендер в деталях» Тамара Злобіна.

Вона зазначила, що така масштабність дискусії показує реальну важливість цієї теми:

«Тільки, коли йдеться про базові речі, суперечки бувають настільки палкими і масовими. Отже про яку базову річ ми говоримо? — ми говоримо про безпеку, про безпеку жінок від гендерного насилля. Це, нажаль, дуже велика проблема в нашому суспільстві загалом. Ми ще тільки починаємо цю проблему досліджувати та її вирішувати. Звичайно, коли є проблема, коли вона в доволі критичному стані — вона потребує вирішення. Ця дискусія конкретно про вагони — це результат проблем з безпекою».

Тамара висловила свою думку з приводу потреби у жіночих вагонах:

«Я вважаю, що жіночі вагони або жіночі купе — це буде залежати від того, як Укрзалізниці буде простіше зробити — потрібні в якості допоміжного засобу. Так, це потрібно, тому що це додасть безпеки жінкам. Це не вирішить проблему, це може зменшити її і дати можливість жінкам подорожувати безпечно, хоч вже зараз. Однак цей захід не може підміняти собою взагалі всю роботу Укрзалізниці над безпекою і всю роботу суспільства над нею ж. Тобто так, жіночі купе або вагони мають бути, окрім цього має бути ще багато інших заходів безпеки».

Деякі громадяни пропонують повернути у поїзди наряди поліції.

Підсумовуючи Злобіна висловилась на підтримку такої пропозиції:

«Я підтримую, що в потягах має бути поліція, тому що українські потяги їдуть на дуже далекі дистанції, часто вночі, там перевозять багато людей, між станціями часто великі проміжки по 2-3 години і за цей час може статися будь що в потязі. Тому, з моєї точки зору, наряди поліції, а також наявність кваліфікованого парамедика взагалі в наших умовах була б дуже хорошим рішенням».

Більше деталей у відео: