Головний сержант Олександр Ющенко, позивний Капа, загинув 23 квітня 2024 року під час виконання бойового завдання біля села Долинське Дніпропетровської області. Воїну було 37 років.

Про мужнього воїна написали у фейсбук-спільноті «Меморіал героїв».

Олександр народився в Луцьку. Військову кар’єру почав у 2005 році, вивчившись на танкіста. За рік став командиром відділення. Потім повернувся до військової справи у 2014-му, не лишившись осторонь захисту Батьківщини під час російсько-української війни. У складі спецпідрозділу «Омега» брав участь у бойових діях. Нагороджений вогнепальною зброєю та орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

У 2015-му був одним із засновників 4-ої бригади оперативного призначення Національного гвардії України «Рубіж». Через три роки став командиром відділення у 25-ій окремій бригаді охорони громадського порядку НГУ.

Мав пристрасть до тренування тварин. У 2020 році закінчив курс кінологів у Житомирській академії поліції.

Був мобілізований на особливий період до ССО ЗСУ в 2022-му. Згодом перевівся до 5-ї окремої бригади НГУ. Із квітня 2023-го розпочав службу в 13-й бригаді оперативного призначення НГУ «Хартія». Одразу був призначений на посаду головного сержанта бригади.

«Чіткий, точний, вимогливий до всіх, а передусім – до себе. Він був тим рідкісним професіоналом, якому можна було довірити незнайомих людей, і він гарантовано робив з них якісних солдатів, він був винятково відповідальним і працював на результат. Головний сержант бригади, який був зразком сержантського корпусу, та виховав сотні видатних бійців», – написав про Олександра журналіст Юрій Бутусов.

«Це непоправна втрата для всієї нашої військової родини. Олександр Михайлович зробив вагомий внесок у формування сержантського корпусу, був гідним прикладом та справедливим керівником», – додали про нього у бригаді.

Похований воїн у секторі військових поховань на кладовищі в селі Гаразджа.