Українці отримують пенсійні виплати з 4 по 25 число кожного місяця відповідно до чітко визначеного графіку. Можливість змінити дату отримання пенсії надається дуже рідко, особливо у випадках, коли мова не йде про пріоритетні категорії пенсіонерів.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України (ПФУ). "Дата виплати встановлюється при призначенні пенсії, про що пенсіонер інформується в обов'язковому порядку", – йдеться у повідомленні.

Дата для кожної особи встановлюється при призначенні пенсії в залежності від її статусу. В першу чергу виплати отримують такі пенсіонери:

  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • учасники бойових дій;
  • особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;
  • члени сімей загиблих.

Потім виплачуються звичайні пенсії за інвалідністю та за віком для громадян, які не працюють. На останньому місці – дати виплат для працюючих пенсіонерів.

Графік виплати пенсій через пошту встановлюється з урахуванням місця проживання особи, а через банки – відповідно до графіка перерахування коштів з рівномірним розподілом пенсійних коштів. Згідно з цим, банки зараховують кошти на рахунки пенсіонерів не пізніше наступного робочого дня після їх надходження від органів ПФУ.

Пенсіонерам дуже рідко надається можливість змінити дату отримання пенсій, навіть якщо змінюється їх статус. Таке рішення Пенсійний фонд приймає винятково у випадках пріоритетних категорій пенсіонерів.