Президент України Володимир Зеленський підписав 24 укази про призначення 116 суддів. З них четверо на Волині.

Про це пише Центр журналістських розслідувань «Сила правди». 

Таким чином нові служителі Феміди невдовзі приступлять до здійснення повноважень у Луцькому міськрайонному, Нововолинському міському, Господарському та Волинському окружному адміністративному судах.  

Укази про призначення опублікували на сайті представництва Президента України 8 травня 2024-го року. 

Указом президента суддею Волинського окружного адміністративного суду призначили Назара Стецика. У січні 2024-го року він проходив співбесіду у Вищий кваліфікацій комісії суддів України.

Назар Стецик — адвокат. У своїй декларації кандидата на посаду за 2022 рік він зазначав, що працює в адвокатському об’єднанні «Золоті ворота», у якому додатково має частку – 20%. За сумісництвом він отримував зарплату від ТОВ «ВОГ Ресурс» та ТОВ «Вест Петрол маркет». Останні входять у групу компаній WOG, їхні бенефіціарні власники – бізнесмен Сергій Лагур та колишня дружина нардепа з Волині Степана Івахіва Світлана Івахів. 

Суддею стане також Світлана Бідюк — її призначили до Господарського суду Волинської області. У декларації кандидатки на посаду вона вказувала, що володіє однойменним адвокатським бюро на Рівненщині. Наразі це бюро перебуває у стані припинення. 

У минулому році основним доходом нової судді була зарплата від Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області. Там вона заробила 209,6 тисячі гривень. Також Світлана Бідюк отримала 130,5 тисяч гривень від Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, до якого згодом перевелася. Серед її заробітків й 24 тисячі гривень від Національного університету водногого господарства та природокористування за викладацьку роботу та 127,3 тисяч гривень від підприємницької діяльності. 

Співбесіду зі Світланої Бідюк Вища кваліфікаційна комісія суддів України провела 25 січня 2024-го. 

«Адвокатську діяльність фактично зараз не здійснюю, у зв’язку з перебуванням на посаді в Західному регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Але так сталося, що для посади в безоплатній правовій допомозі потрібно було адвокатське свідоцтво і стаж активної професійної діяльності. Тому адвокатську діяльність я не зупиняла, є діючим адвокатом, але на даний час адвокатську діяльність фактично не здійснюю», – пояснювала на співбесіді Бідюк.  

Призначення отримав й Олександр Гайворонський – він стане суддею Нововолинського міського суду Волинської області. Наразі Гайворонський – прокурор Звягельської окружної прокуратури Житомирської області. На цій посаді він отримав торік 917,4 тисячі гривень, або 76,5 тисяч гривень щомісяця. Натомість його дружина Інна Гайворонська одержувала зарплату від Волинської обласної прокуратури – 332 тисячі гривень, або 27,6 тисячі гривень на місяць. Серед її доходів також – 11,8 тисячі гривень від передання майна в оренду сільськогосподарському приватному підприємству «Несвіч».

Олександр Гайворонський пройшов співбесіду у Вищий кваліфікаційній комісії суддів України 1 лютого 2024-го. 

Із 2016 по 2021 рік він працював на посадах головного спеціаліста управління Державної казначейської служби у Рожищенському районі та провідного юрисконсульта Служби автомобільних доріг у Волинський області (нині – Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Волинській області). А вже потім повернувся до органів прокуратури – спочатку став прокурором Новоград-Волинської окружної прокуратури Житомирської області, і з 2023-го – Звягельської окружної прокуратури на Житомирщині.

Під час співбесіди у нього цікавились щодо придбання автомобіля Ford Fusion 2008 року випуску. Власником цієї автівки прокурор став у 2022 році офіційно за 84 тисячі гривень. Натомість її середня ринкова вартість – майже у два рази більша. 

«На той момент це був початок війни, відповідно було запроваджено нульове розмитнення, машина була пригнана з-за кордону юридичною організацією, у якої я купив її. Ну, така ціна була цього автомобіля», – пояснив Олександр Гайворонський. 

Новим суддею Луцького міськрайонного суду Волинської області призначили Дмитра Мазура. Наразі він – військовослужбовець, а до повномасштабного вторгнення був адвокатом. 

Також у Житомирському окружному адміністративному суді посаду отримав син головного казначея Волині Михайла Леміщака Дмитро Леміщак. До свого призначення він очолював юридичний відділ Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Волинській області, надавав юридичні послуги приватним товариствам, мав адвокатську пирактику, а у свій час працював в прокуратурі.