На міжнародній виставці собак, що відбулася нещодавно у Рівному, у групі собак мисливських порід перемогла півторарічна лягава Ненсі із Каменя-Каширського. Вона зібрала усі можливі титули.

Про це пише газета «Полісся».

Сергій Ковалик, власник цього дратхаара, задоволений здобутками своєї улюблениці і впевнений, що вона буде не лише чемпіонкою серед юніорів, а й серед дорослих собак. Разом вони докладають усіх зусиль, аби кількість перемог у виставках та собачих змаганнях, зокрема, серед представників відповідної породи, лише примножувалася.

Сергій – мисливець із майже 25-річним стажем. Він завжди мріяв про хорошого помічника на полюванні і всі ці роки наполегливо його собі підбирав. Мав естонського гончака, німецьку вівчарку. Потім за порадою одного досвідченого мисливця вирішив взяти німецького гладкошерстого лягавого. Але, лише придбавши чистокровного представника породи дратхаар, зрозумів, що таке справжній друг і помічник у відповідальній справі.

«Першого свого дратхаара з документами я взяв років 5 тому. Дівчинку. Знайшов аж у Закарпатті. Вона з родоводом, але на мордочці без пушку характерного цій породі. Спочатку мене запевняли, що щеня виросте — і він з’явиться. Але так не сталося. І коли я вперше з Аркою взяв участь у виставці/змаганнях, то зрозумів, якими мають бути кращі представники цієї породи. Там і познайомився з одним власником дратхаара, в якого вирішив придбати іще одне цуценя», — розповідає Сергій Ковалик.

Вибрали його по фото та відео, що скинув власник. Разом з донькою обрали кличку – Ненсі (NENSI). І з перших днів взялися за навчання та тренування. Адже, щоб перемагати у конкурсах та виставках, собаки повинні не лише задокументований родовід мати, а й бути відповідно розвиненими та багато чого вміти.

«Зрештою, хоч навчати породистого пса набагато простіше, проте кожен власник собаки повинен розуміти, що це насправді складне завдання. Бо інстинкт, те, що в генах, так би мовити, закладено, — це одне. А має бути відпрацьована взаємодія між твариною і людиною», — пояснює Сергій.

Тому вони з Ненсі наполегливо відпрацьовували команди, навчалися розуміти один одного з пів слова. І це, до речі, дуже важливо, бо на змаганнях та конкурсах за команди голосом навіть бали знімають.

Сьогодні Ненсі — справжня молодчинка. Вона є чемпіоном України серед юніорів своєї породи. Зокрема, на останній виставці, що відбувалася в середині травня у Рівному, здобула оцінку «відмінно», а отже близька до ідеалу стандарту породи і представлена у відмінній формі, має врівноважений та гармонійний характер. Ненсі також здобула титул САС – тобто стала кандидатом в національні чемпіони по красоті, та титул САСІВ, ставши кандидатом в інтернаціональні чемпіони. Отримала ця чотирилапа мисливиця і сертифікат кінологічної спілки України ВОВ. А отже її визнали кращим представником породи серед присутніх на виставці собак.

«Щоб відповідати усім вимогам і здобувати такі високі оцінки, Ненсі повинна отримувати і правильне збалансоване харчування. Це не обов’язково має бути спеціальний корм. Даю їй телячі обрізки, варю овочеві рагу», — акцентує увагу наш співрозмовник.

Чоловік переконаний, що кожен власник собаки, якщо він його любить, так само дбатиме про свого вихованця незалежно від того, чи це пес з родоводом чи без, бо так має бути. Ненсі ж віддячує за турботу сповна. І не лише на змаганнях, а й на справжньому полюванні. Гарно співпрацює з господарем під час мисливства і старший дратхаар Арка, яка одразу потоваришувала із малою Ненсі. Але, як здалося, у кожної з цих собак умовно вже визначилося своє призначення. Арка — для полювання, Ненсі — на полювання і змагання.

А змагань у цієї юної чемпіонки попереду ще ой як багато. Її господар каже, що як от здобуде до десятка дипломів, так можна буде і про потомство подумати (зараз вона має дипломи лише зі змагань полювання на куріпку та фазана). Тоді Ненсі вважатиметься псом із досвідом і це буде солідним бонусом для цуценят. Тим більше тепер, відповідно до законодавства України, мисливці можуть брати на полювання собак лише із документами.