Міністр оборони росії Сергій Шойгу заявив, що білорусь вже отримала від рф штурмові літаки та комплекси «Іскандер-М», які здатні завдати тактичні ядерні удари.

Тренування білоруських військових з ракетними комплексами розпочалися 3 квітня. Про це Шойгу сказав на тематичній селекторній нараді з керівним складом збройних сил росії 4 квітня, передає Gazeta.ua.

«Частина білоруських літаків штурмової авіації отримали здатність завдавати удари по об’єктах супротивника засобами ураження в ядерному оснащенні. Крім того, збройним силам білорусі передано оперативно-тактичний ракетний комплекс «Іскандер-М». Він може використовувати ракети і в звичайному, і в ядерному виконанні», – стверджує Шойгу.

За його словами, навчання білоруських розрахунків порядку застосування «Іскандер-М» почалися на одному з полігонів рф.

«Для захисту Союзної держави», – додав Шойгу.

25 березня президент рф володимир путін повідомив, що планує розмістити на території Ббілорусі тактичну ядерну зброю. Своє рішення він аргументував тим, що Велика Британія передасть Україні боєприпаси зі збідненим ураном. Захід включно з НАТО засудив цей крок путіна як «небезпечний і безвідповідальний».

Погоджуючись на розміщення російської тактичної ядерної зброї в білорусі, Мінськ нібито вживає «вимушених дій у відповідь» щодо зміцнення власної безпеки та обороноздатності, заявило МЗС білорусі.

Російський посол у Мінську Борис Гризлов уточнив, що ядерну тактичну зброю у білорусі буде розміщено біля кордону з Польщею. До 1 липня підготують сховище для неї.