Компанія «NT Marine», пов’язана з білоруським олігархом Миколою Вороб’єм , намагається вибити 20 мільйонів доларів боргу з фірми «Sanderlyn», яка афілійована з бізнесменом Ігорем Коломойським.

Про це, посилаючись на статтю Олексія Сорокіна та Ольги Руденко у «Kyiv Post», повідомляють «Наші гроші».

Як пише на своїй сторінці у фейсбуці Сорокін, за інформацією джерел «Kyiv Post», Коломойський «кинув» Вороб’я у 2019 році, відмовившись платити за вугілля, яке компанія «Sanderlyn» перепродала державному «Центренерго».

6 квітня поліція Ізраїлю відкрила кримінальне провадження за фактом шахрайства.

У списку підозрюваних, за словами джерела «Kyiv Post», п’ять осіб – Ігор Коломойський, бізнес-партнер Коломойського Михайло Кіперман, Марія Кіперман, екс-нардеп Євген Геллер, який займався вугіллям для «Центренерго» і колишній гендиректор «Приватбанку» Олександр Дубілет, який курирував фінансові питання.

Як пише «Kyiv Post», 14 жовтня 2019 р. компанія «Sanderlyn», зареєстрована на Кіпрі, підписала угоду з естонською «NT Marine» на постачання 320 тис. тонн вугілля в Україну. Ціна питання – $25 млн, або $78 за тонну. Протягом трьох тижнів «NT Marine» відвантажила вугілля в Україну. Вугілля в результаті було перепродане «Центренерго». Це сталося саме тоді, коли компанії, пов’язані з Коломойським, продавали вугілля і газ «Центренерго» за цінами, вищими від ринкових, і купували електроенергію за цінами, нижчими за ринкові.

«Sanderlyn» внесла передоплату $5 млн. Решту $20 млн «Sanderlyn» відмовилася платити, посилаючись на те, що «Центренерго» не сплатило постачання вугілля.

Зв’язок Коломойського і «Sanderlyn» простежується через фірму «Синтез Ойл» Коломойського. Кіпріотка Євтихія Ксенофонтос є номінальним власником «Синтез Ойл» через кіпрські офшори. Вона ж вказана директором «Sanderlyn».

4 липня низку кіпрських компаній, пов’язаних з Ксенофонтос, закрили.

«Sanderlyn» і «Синтез Ойл» Коломойського продавали вугілля «Центренерго» одночасно. Обидві компанії купували вугілля за однаковою ціною – $78 за тонну. Обидві встановлювали маржу приблизно у $10 за тонну для «Центренерго». Це $3,2 млн, зароблені за три тижні на перепродажі 320 тис тонн вугілля.

«NT Marine» хоче стягнути гроші через суд.

Офіційно компанія належить громадянину Естонії Олексію Чулецю, якого балтійські ЗМІ пов’язують з олігархом Миколою Вороб’єм, який наближений до білоруського диктатора Олександра Лукашенка.

Джерело, близьке до «NT Marine», підтвердило, що компанія належить Вороб’ю. Білоруський олігарх перебуває під санкціями ЄС.

Національне антикорупційне бюро знає про кримінальне провадження в Ізраїлі.

ЗМІ також повідомляли, що Микола Воробей є другом і бізнес-партнером Віктора Медведчука. Нагадаємо, у 2021 році Володимир Зеленський підписав санкції РНБОУ про санкції на Медведчука та відібрав трубопровід, по якому фірма Вороб’я качала дизельне пальне з Росії в Україну.