Фонд держмайна подав судовий позов для визнання державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок», а тим часом правоохоронці підозрюють кума Путіна голову політради "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука у діяльності, спрямованій на підрив економічної безпеки України.

Фонд державного майна за матеріалами Національного антикорупційного бюро подав до суду з проханням визнати за державою право власності на частину магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок".

Також у позовній заяві Фонд просить суд скасувати державну реєстрацію права власності "ПрикарпатЗахідтранс" та Пд-Західного акціонерного товариства трубопровідного транспорту нафтопродуктів на майно.

До речі, генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала підозру в держзраді куму Путіна Віктору Медведчуку та нардепу Тарасу Козаку.

Нагадаємо довідку і події, що передували.

Трубопроводи "Самара – Західний напрямок" та "Грозний – Армавір – Трудова" були побудовані за часів СССР і перебували у загальносоюзній власності. Після проголошення незалежності на підставі правонаступництва він мав перейти у власність держави Україна, проте посадові особи російської компанії "Транснафтопродукт", "Прикарпатзахідтранс", трубопроводи у власність України не передали.

За станом на 1 листопада 1992 року вартість майна була оцінена у 8,18 млн доларів. Протяжність нафтопродуктопроводів становить 1433 км.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершила розслідування дій експертки, через дії якої, за даними слідства, суд не визнав права держави на частину нафтопроводу "Самара – Західний напрямок" у 2017 році. Агентство з розшуку та управління активами за результатами конкурсу обрало управителем частини нафтопроводу "Самара – Західний напрямок" дочку "Нафтогаза" – "Укртранснафту". У лютому Вищий антикорупційний суд наклав арешт на частину нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок".

У 2015 році російська "Транснефть" заявила про продаж "ПрикарпатЗахідтранс". Наразі серед власників вказано німця Анатолія Шефера, який пов'язаний з оточенням Віктора Медведчука, а також компанію Інтернешнл трейдінг партнерс АГ. Третім власником є "Нафтобітумний завод", який у 2019 році придбав контрольний пакет акцій в статутному капіталі "Прикарпатзагадтранс". Компанією володіє білоруський бізнесмен Мікалай Варабей.