2 серпня у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відбулось відкриття виставки Михайла Красника «Необ’єктні асамбляжі».

Михайло Красник — відомий український художник, один із засновників української тактильної абстракції у графіці та малярстві. Народився на Львівщині, приватно навчався мистецтву у Степана Труша. Роботи митця виставлялись не тільки в Україні, а й поза її межами, зокрема у Німеччині, Нідерландах, Польщі.

У Музеї Корсаків роботи Михайла Красника виставляються вперше і, як каже сам художник — він дуже радий цьому.

«Проєкт "Необ'єктні асамбляжі" — говорить про усвідомлення абсурду, що відчувається останнім часом у просторі. Предмети, що вийшли з ужитку, їх поєднання, яке не має логічного зв'язку — насправді загострюють вразливе ставлення до реальності. Поверхні предметів жорсткі, вони ранять як реальність і єдиним опором є — творити свою логіку форм, яку художник сам у змозі контролювати. Тому його необ'єктивна реальність — це наче форма опору дійсності, а нова гармонія — модель нового предметного ладу», — описав проєкт мистецтвознавець та куратор виставки Богдан Мисюга.

Асамбляж — це техніка візуального мистецтва, споріднена з колажем, але використовує об'ємні деталі або цілі предмети, скомпоновані на площині як картина. Допускає доповнення композиції фарбами, а також тканиною, металом, деревом та іншими структурами.

«Найкраще сприйняття моїх робіт — це не розуміння їх розумом, а відчуття. Мені не потрібне пояснення роботи, тому що відчуття мають певну обмеженість у вираженні словами. Кожен має право сприймати або не сприймати ці речі, а я вже що зробив — те зробив», — каже про свої асамбляжі Михайло Красник.

Зі слів керуючої партнерки МСУМК Лесі Корсак, у проєкті митець задумується над долею українців — куди ті прямують і що роблять у часи війни?

«Зокрема про тих, які виїхали та згадують свої домашні предмети, бо це відрив від дому, всього, що ти мав. Ті українці, які лишаються тут — змінюють сферу діяльності та напрямки руху — це також змінює наше сьогодення. Напевне над тим, як привести це все до ладу — думав художник», — підсумувала вона.

Виставковий проєкт втілено у колаборації МСУМК та ЦІМ Меркурій.