Вчора, 27 липня у Луцьку стартував ІV міжнародний літературний фестиваль «Фронтера», на якому побувала кореспондентка ГІТу Альона Бєлова.


У рамках заходу відбуваються дискусії на різноманітні тематики, перекладацькі майстерні, презентації нових книжок, читання вже відомих і ще не опублікованих творів, музичні й театральні дійства та зйомки Youtube-проєкту Хто Зна Шоу.

Організаторами заходу виступили команди літературної платформи «Фронтера» та івент-агенції «Feel Good Agency» за партнерства платформи «Алгоритм дій».

Фестиваль розкинувся на території Окольного замку під відкритим небом. Тут зосереджені локації на будь-який смак: сцена, де відбуваються виступи спікерів та виконавців, глядацька зона, фудкорт, фотозона, ярмарок та зона відпочинку.

Фокус-темою фестивалю обрали «Зміну ролей». Учасники у розмовах досліджують вплив великої війни на літературу і культуру України, а також зміни та перелаштування самих людей.

Близько 60 учасників були залучені, серед яких письменники, літератори, журналісти та митці з України, Іспанії, Польщі, Франції та Португалії.

Як розповіла організаторка заходу Анна Єкименко-Поліщук, кількість відвідувачів на локаціях змінювалась, у залежності від подій фестивалю, від 400 до понад 1000. Дехто прийшов спеціально, щоб послухати виступ улюбленого письменника чи письменниці, а деяких зацікавив стендап від Сергія Чиркова та зйомки YouTube-проєкту Хто Зна Шоу.

Також разом із волонтерськийм штабом «Ангар» у рамках фестивалю збирають кошти на fpv-дрони для військових 141 окремої піхотної бригади.

Перший день фестивалю ряснів виступами письменників та літераторів, серед яких були: Ростислав Семків, Олеся Яремчук, Леся Бондарук, Євгенія Кузнєцова, Макс Кідрук, Малґожата Реймер, Марічка Паплаускайте та Ірена Карпа. Зі слів організаторів, виступи мали неймовірний успіх, внаслідок чого у книгарні фесту розкупили фактично усі представлені книги цих авторів.

Щоб убезпечитись від спеки гості заходу мали доступ до безкоштовної чистої води, а на фудкорті могли придбати їжу, напої та морозиво. Також на території  у зонах відпочинку були встановлені сонцезахисні зонти та тенти. 

У разі повітряної тривоги всі події фестивалю та відвідувачів перемістять у підземелля Окольного замку.