22 серпня у Волинському академічному обласному театрі ляльок відбувся урочистий захід «Свою Україну любіть», присвячений 210-річниці з дня народження Тараса Шевченка та 33-й річниці незалежності України.

В рамках заходу нагородили учасників та лауреатів V Міжнародного конкурсу Шевченківських читань «Свобода», які з'їхались з усієї Волині.

Як розповіла Олена Бондарук, V Міжнародний конкурс Шевченківських читань Свобода відбувся у відеоформаті, в умовах російсько-української війни. Свої декламування учасники присвячували захисникам України. Загалом на конкурс надійшло 1300 заявок на участь, з яких було допущено 1100 відеоробіт Шевченкіани.

Відео надійшли з 284-х населених пунктів України та 10 країн світу: США, Естонії, Німеччини, Італії, Іспанії, Чехії, Польщі, Данії, Великобританії, Туреччини.

Поезії Шевченка пролунали на конкурсі, крім українською, ще 8-ма мовами: англійською, італійською, польською, німецькою, арабською, азербайджанською, турецькою та кримськотатарською, а також жестовою мовою.

У Луцьку юних шевченколюбів прийшли підтримати рідні та друзі. Також до нагородження долучився член жюрі конкурсу, народний артист України, Лауреат Національної премії імені Т.Г. Шевченка за втілення образу Кобзаря на вітчизняній театральній сцені Петро Панчук.

Гості змогли почути зі сцени театру пісню та читання поезій Тараса Шевченка від учасників. 

Після цього колектив Волинського академічного обласного театру ляльок представив Моновиставу "У нашім раї на землі" за творами Шевченка «Катерина» та «Наймичка».

Головну роль у ній зіграла провідна майстриня сцени Світлана Стасюк.

Глядачі із затамуванням подиху спостерігали за історією, яка розгорталася на сцені, а по завершенні проводжали акторку гучними оплесками.