29 серпня в Україні вшановують пам'ять загиблих захисників.

З цієї нагоди минулого року було започатковано акцію «Стіл памʼяті». У рамках ініціативи в ресторанах та кафе один стіл залишається весь день зарезервованим у пам'ять про загиблих героїв. Будь-хто може завітати у заклад у своєму місті та залишити запис про захисника чи захисницю у спеціальній картці на столі. Також можна залишати фото героїв.

Акцію ініціювала Марія Грабар у пам'ять про коханого Іллю Грабара, який загинув у бою за Україну, та інших полеглих героїв. Торік до ініціативи долучилися близько 100 закладів.

Цьогоріч акцію проводять Фонд імені Іллі Грабара спільно з Платформою пам'яті «Меморіал».

До ініціативи долучились понад 700 бізнесів з різних міст України та шести інших країн. Близько 10 закладів Луцька засервірували столи в памʼять про загиблих українських воїнів. Репортерка ГІТу Альона Бєлова завітала до кількох із них.

Керівники більшості ззакладів дізналися про акцію із соцмереж і вирішили долучитися.

Як розповіла адміністраторка «Happy Bakery» Севінч, до ініціативи долучились усі заклади цієї мережі.

Попередньо ніхто з відвідувачів не звертався, щоб зазначити ім'я загиблих захисників, проте це можна зробити.

«На зарезервованому столику у нас є листівочка, де можна вказати ім'я загиблої людини, за якою сумують», — розповіла Севінч.

З її слів, відвідувачі схвалюють цю акцію. Хоча у багатьох виникає сум, вона змушує замислитись та пригадати ціну, яку платять наші захисники.

«Так ми нагадуємо, що війна не закінчилася і потрібно допомагати, донатити, бо завдяки цим хлопцям ми можемо жити», — каже адміністраторка «Happy Bakery» та додає, що хоче, аби до акції вшанування пам'яті воїнів долучалось більше закладів.

Ще однією мережею-учасницею акції стала «П'яна вишня», яка присвячує стіл полеглому колезі Богдану Гришковцю.

Богдан 7 років працював у «П'яній вишні». Був мобілізований в червні 2023 року, останні 9 місяців виконував бойові завдання на «нулі». Був зв'язківцем. Загинув 12 травня 2024 року на Донеччині.

Місце вшанування пам'яті героїв розмістили всередині закладу, традиційно прикрасивши соняхами.

За словами менеджера луцької філії «П'яної вишні» Олександра, персонал розповідає про акцію відвідувачам і ті, хто бажають вписати імена своїх загиблих близьких, можуть це зробити. Відтак у списку з'явились імена Вадима Гаврилюка та Влада Левчука.

Луцький заклад «Не Про Хліб» зарезервував столик для Валентина Бугайчука, Сергія Гонтарука, Миколи Устимчука й Романа Гошка, рідні та близькі котрих прийшли та вписали їх імена у картку.

Адміністраторка закладу Юлія розповіла, що для відвідувачів процес спогадів був досить інтимним та сакральним — вони не розповідали про героїв, просто вписували імена та зосереджувались на власних роздумах за кухликом кави або чаю. 

 «Відвідувачі реагують по-різному: підходять, читають. Є гості, які побачили наш допис у соцмережах і приходять спеціально заради того, щоб вписати своїх рідних. У нас відчутна активність у соцмережах — люди поширюють, фотографують і викладають пости вдячності — все для того, щоб нагадати і пам'ятати», — поділилась спостереженнями керівниця.

Юлія зазначила, що «Не Про Хліб» планує долучатись до цієї акції й надалі.

«Усі ініціативи, спрямовані на те, щоб люди пам'ятали подвиг найсміливіших, є правильними і обов'язковими для усіх —  не тільки закладів, а й для будь-яких організацій і підприємств», — сказала вона.

Керівники «Першого волонтерського пабу» дізнались про ініціативу від колег волонтерів. 

Тут гостям також розповідають про акцію, пропонують вписати ім'я полеглих закисників та, за бажанням, розповісти про них. У картці вже з'явились імена Марцинюка В.К. та Василя Форманюка.

Зі слів керівника Миколи, серед постійних відвідувачів закладу —  військові та волонтери, які мають рідних та знайомих, що загинули у війні. Тому питання, чи долучатись до акції — не виникало.