Генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала підозру в держзраді куму Путіна Віктору Медведчуку та нардепу Тарасу Козаку.

Про це з посиланням на допис Венедіктової у фейсбуці і джерела в правоохоронних органах повідомляє «Українська правда».

«Інформую суспільство про те, що сьогодні я поставила свій підпис на повідомленнях про підозру двом народним депутатам українського парламенту – М і К. Ми з колегами із правоохоронних органів провели масу слідчих дій, отримали багато експертних висновків, в ході досудового розслідування допитали цінних свідків. Робота велась ефективно, ми робили все можливе, щоб інформація залишалась у вакуумі. За результатами вивчення зібраних матеріалів справи, я дійшла висновку про необхідність взяти на себе відповідальність повідомити цим «парламентарям» про підозру. Вважаю, що слідство і прокурори на сьогодні отримали достатньо підстав для зміни їх статусу із свідків на підозрюваних», – написала генпрокурор.

За даними «Української правди», «парламентарі» – це Віктор Медведчук і Тарас Козак. Венедіктова пише, що вони підозрюються в державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму.

За результатами обшуків, місцезнаходження М (тобто Медведчука – ред.) не встановлено, а тому СБУ вживаються відповідні заходи до його встановлення та вручення йому клопотання про тримання під вартою, пише Венедіктова.

11 травня стало відомо, що Служба безпеки проводить обшуки в будинку голови політради партії «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука на вулиці Монтажників в Києві. Там політик проживає з сім'єю, поки в основному будинку в Пущі-Водиці проводять капітальний ремонт.

Раніше працівники Служби безпеки України за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора (департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту) та прокуратури АРК провели понад 20 обшуків в офісах руху «Український вибір – Право народу» та у приватних помешканнях членів цієї організації.

Трьом членам організації повідомлено про підозру у держзраді. Досудове розслідування показало, що представники цього руху сприяли окупації Кримського півострову, співпрацюючи з незаконно створеними органами окупаційної влади.

Херсонський міський суд наклав арешт на судно «Романс 1», яке належить Медведчуку.

Нагадаємо, 19 лютого РНБО ввела санкції проти 19 компаній, п'яти росіян і трьох громадян України. Серед тих, хто потрапив під санкції, опинилися Віктор Медведчук і його дружина Оксана Марченко, а також Наталія Лавренюк – фактична дружина Тараса Козака. Підставою для санкцій проти Марченко і Лавренюк стало те, що їм належить нафтопереробний завод у РФ, що постачає продукцію терористичним угрупованням «ДНР» і «ЛНР».

Незадовго до цього президент Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБО про накладення п'ятирічних санкцій на телеканали ZiK, NewsOne, «112 Україна» та їх формального власника – члена парламентської фракції ОПЗЖ Тараса Козака. Під санкціями також опинилися літаки Козака і Віктора Медведчука, на яких вони регулярно літали в Москву в обхід заборони на пряме авіасполучення з РФ. Підставою для санкцій стала причетність компаній Козака до закупівель вугілля в ОРДЛО, що розцінюється як фінансування тероризму. Пізніше відповідні телеканали заблокували і в відеохостингу YouTube.

Також РНБО доручила повернути в державну власність нафтопродуктопровід Самара – Західний напрямок. Територією України проходить 1433 км нафтопродуктопроводу. Ділянка нафтопродуктопроводу експлуатує компанія «ПрикарпатЗахідТранс», яку пов'язують з Медведчуком.  Магістральний трубопровід має важливе значення і є державною власністю України.