Гості спільних етерів ГІТ і Радіо-1 діляться справді важливим. Відведіть душу за лічені хвилини фотозанурення й жвавої бувальщини.

У Львові традиційно щороку влаштовують святкову хода звіздарів під час фестивалю «Спалах різдвяної звізди». Учасники ходи демонструють власноруч виготовлені унікальні зірки. Це дійство одне з найулюбленіших, що відбуваються в міському просторі, одразу в двох співтворців етеру. Спеціально для нас театрознавиця Устина-Златоуста поділилася власними кадрами з події.

Святкова колона звіздарів пройшла від храму Пресвятої Євхаристії до шопки на площі Ринок. Після коляди біля міської ратуші звіздарі пройшли центром міста до головної ялинки Львова. Майстер-звіздар Богдан Новак, який мешкає в Дублянах, вже понад п’ятдесят років виготовляє звізди, кожна з яких неповторна. Йому було лише три тижні, коли родину депортували до УРСР з Надсяння, але надсяньські традиції звіздарства пан Бондан перейняв і навчає душевному ремеслу гімназистів.


Всі звізди легко подужає нести одною рукою і дорослий, і малий. Тяжких порід дерева на каркас не  беруть. Часто роблять з дуба, бо цупкий. Декорування вже від натхнення залежить. Що замислив сам звіздар? Як назве свій виріб? Кожна зіронька схожа на людину.” –  майстер Богдан Новак.

«Бути звіздарем – це велика честь. Так звізду зробити – це дуже важка праця. Щоб малювати ікони, має бути особливий дух. Так само, щоб робити звізди, треба мати особливі вміння. Я поважаю людей, які це вміють робити, усіх, хто знає наші українські традиції і передає їх далі. Це наше, українське, це код, який у кожному з нас є», – зазначив у 2013 році міський голова Львова Андрій Садовий, коли нагородив відзнаками «Золотий герб» звіздарів – Петра і Богдана Новаків.

ДЕ ГАРНО ПОФОТОГРАФУВАТИСЯ У ЛЬВОВІ? ПЕРЕЛІК МІСЦИН У ЦЬОМУ ВІДЕО: