Херсонська міська військова адміністрація не дала працювати гуманітарній пекарні, організованій волонтерами для забезпечення мешканців та військових безкоштовним хлібом.

В етері Громадського Інтерактивного Телебачення про цю обурюючу подію розповіла активістка ГО «Справа громад» Оксана Погомій:

«Спочатку міська влада дала дозвіл поставити ту пекарню. Нам від влади нічого не було потрібно окрім приміщення. Його нам надали, ми там поставили пекарню, обладнання, все зробили. Вона в нас автономна, тобто може працювати, коли є світло від централізованого забезпечення, коли немає — від генератора. Водою теж ми забезпечені, є ємність для запасу. За день до запуску пекарні, місцева влада подзвонила мені і сказала, що ми вам відмовляємо в приміщенні. Я запитала чому, бо в нас планувалось половину хліба віддавати військовим, половину роздавати людям безкоштовно(!) — я на цьому наполягаю. Мені сказали просто: “Пекарні не буде”».

Така позиція була висловлена міською військовою адміністрацією. Обласна військова адміністрація виступила нейтрально та сказала, що не буде заважати цій ініціативі.

Зі слів пані Оксани, коли прийшли до міської адміністрації, пані Лугова сказала, що не буде пекарні, в неї не було часу прийняти народних депутатів, які прийшли з цією ініціативою.

«Вона сказала, що їй нема коли, бо в неї прямий ефір. Сказала: “Я нікому нічого не заважаю”, але наступного дня нас не пустили до пекарні та наказали відключити повністю світло від неї», — описала ситуацію Погомій.

Приміщення для цієї пекарні виділили в школі, коли ж активісти зв’язалися з виконуючою обов’язки, яка очолює нині цю школу, та сказала, що вона не знає, що робити, їй всі набридли, Лугова приходила, на неї кричала. Всередину нікого не допускають, не дають забрати речі та обладнання, вартість якого тягне на кілька мільйонів гривень.

«Обладнання ми заберемо. Справа в тому, що ми вже могли б випікати хліб, ніде нема наліпочки, ні прапорця, що ця пекарня належить якійсь політичній силі — це правда і навіть прапор ГО “Справа громад” ми не вивішували, щоб максимально зробити нейтрально-політично. Тому що зараз цей хліб соціальний — це допомога людям, бо в нас люди без роботи, вони з’їли всі запаси поки чекали українську владу, намагалися не купувати продуктів кацапських», — поділилась подробицями активістка.

Наостанок Оксана виказала своє розчарування:

«Чесно, ми так раділи, коли нас звільнили і зараз дуже сумно».

Так вона вважає, що тиск на цю пекарню був спричинений тим фактом, що обладнання подарував Порошенко, хоча всі роботи по облаштуванню та виробничому процесі в пекарні мали здійснювати тільки волонтери, не рекламуючи жодної політичної сили.

Більше дивіться у відео: