Угорщина досі займає неоднозначну позицію з приводу війни, розв'язаної росією. Так вона постійно створює перешкоди, блокуючи своїм голосом санкції проти росії.

Нещодавно Орбан заявив, що таке рішення підтримують 97% громадян Угорщини. При цьому явно видно, що угорці допомагають та підтримують Україну.

Чому Орбан представляє недостовірний стан речей і чи насправді угорці в такій масі підтримують подібні рішення, поговорили в етері Громадського Інтерактивного Телебачення з координаторкою проектів Центру економічного відновлення Юлією Шаіповою.

«Я думаю, що тут є дві причини. Перша пов'язана з візитом мера Будапешта до України — це перший угорський політик, який приїхав, побачив руйнування в Київській області, заявив, що ця війна є абсолютно несправедливою, жахливою, жорстокою — війна між добром і злом. Будапешт це єдине місто, яке не підтримало Орбана більшістю голосів на останніх виборах і його мер це досить популярна в Угорщині політична фігура. Тому, я думаю, те, що ця інформація з'явилась буквально на наступний день після приїзду мера Будапешта в Україну — це не випадково. Другий момент це те, що в Угорщині треба розуміти, що Орбан цементує свою владу. Він перетворює колись демократичну Угорщину на автократичну державу і там дуже активно працює пропаганда», — пояснила Юлія.

З її слів, з офіційної лінії риторики уряду Орбана виходить, що санкції наносять шкоду нібито Угорщині, при тому що це не є правдою. Санкції можуть нести якийсь рівень збитку, проте не в тих масштабах, які там представляють.

Шаіпова пояснила, що може мати вплив в цій ситуації:

«Тому тут може бути декілька моментів. Перше — це фальсифікація цих даних, по-друге, люди можуть вірити у те, що санкції їм шкодять дуже сильно, тому що це їм кажуть з екранів телевізорів щодня».

Підсумовуючи вона додала, що ситуація насправді неоднозначна, оскільки угорці багато допомагають і не ставляться так погано до України, як це представляють у медіа, прикладом може слугувати той же мер Будапешта.