У п'ятницю, 22 березня, на Театральному майдані пройшла акція приурочена до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом.

Детальніше про подію в етері розповіла репортерка ГІТу Альона Бєлова.

Лучани та гості міста могли пройти онлайн скринінг на ризик захворювання на туберкульоз і за це отримали горнятко запашної кави.

Всі охочі безкоштовно зробили швидкий тест на ВІЛ і гепатити В, С, виміряли артеріальний тиск та вагу.

«У вакцинальному автобусі можна зробити аналіз крові на рівень цукру, пройти тестування на Covid-19. Також Червоний хрест у нас проводить майстер-клас із приводу невідкладних станів», — розповіла обласний фтизіатр Наталія Чурсіна.

Нагадаємо, раніше лікарка розповіла, що на Волині зростає захворюваність на туберкульоз.

Задля підвищення обізнаності серед населення, медичні працівники провели інтерактив у вигляді вікторини «Правда чи міф про туберкульоз», переможці якої отримали призи.

Пані Ірина взяла участь у акції, пройшла опитування та швидкий тест на наявність ВІЛ і гепатитів, про що розповіла:

«Результати задовільні, опинились тут випадково, але я вважаю, що це дуже важливо, бо у нас висока захворюваність на туберкульоз у країні. Захворювання на ВІЛ, гепатити починаються безсимптомно, а потім, нажаль, вже буде важко лікувати, тому краще пройти тест і бути впевненим, що все гаразд із здоров'ям».

Як повідомили медики, результати експрес-тестів загально хороші, а от підсумки опитування не дуже втішають — багатьом людям порадили звернутись за консультацією до фтизіатра або сімейного лікаря.