24 березня відзначають всесвітній день боротьби проти туберкульозу. Останнім часом у Волинській області фіксується зростання рівня захворюваності на нього.

Про загрозу цієї хвороби, яка нині ситуація в області та з чим це пов'язано, в етері ГІТу поговорили з медичним директором амбулаторно-поліклінічної допомоги КП «Волинська обласна інфекційна лікарня», обласним фтизіатром Наталією Чурсіною.

За її словами, до повномасштабного вторгнення росії, в Україні спостерігалось покращення ситуації, через зниження захворюваності на туберкульоз. Проте нині ситуація кардинально змінилась, зокрема й на Волині:

«Нажаль, станом на 2023 рік ми фіксуємо зростання випадків туберкульозу у Волинській області практично на 20% ─ захворіло 745 осіб. Захворюваність у області склала 60,96 на 100 тис. населення. Якщо порівнювати із показником всієї України ─ 48,4, то на Волині він більший за середній по країні».

Також, як зазначила пані Наталія, лікарями відзначається ріст туберкульозу серед дітей:

«На жаль, у нас в області за 2023 рік захворіли 93 дитини, якщо порівняти із 2022 ─ тоді було 19».

На думку фтизіатра, захворюваність дітей ─ це показник того, що в області є пул недовиявленого туберкульозу.

Одним з факторів, який впливав на ріст показників захворюваності, став грунтовніший підхід до виявлення хвороби на первинних етапах.

«Показники захворюваності можуть лякати чи ні, але ми маємо розуміти, що чим більше людей із цією проблемою ми зараз виявимо і якісніше пролікуємо, тим менше серед населення лишиться цієї інфекції», ─ підсумувала Чурсіна.