Згідно із результатами роботи НЕФКО із модернізації підвищувальних насосних станцій, економія склала майже 60 відсотків.

Про це повідомили на сайті Луцької міської ради.

У 2023 році спільно з Луцькою міською радою «Луцькводоканал» реалізував проєкт із модернізації 19 підвищувальних насосних станцій за допомогою яких вода подається на поверхи багатоквартирних будинків вище п’ятого поверху. 19 станцій — це 50 відсотків від їх загальної кількості в місті. 

«Зважаючи на багаторічний успішний досвід роботи підприємства з міжнародними фінансовими організаціями, спільно з Луцькою міською радою ми розробили правильну модель фінансування проєкту з реконструкції підвищувальних насосних станцій. Це стало можливим завдяки гранту корпорації НЕФКО та співфінансуванню громади. Сьогодні ми вже маємо технічно виконані роботи і перші вражаючі результати, які ви бачите на фото — економія досягла 60-ти відсотків або 56 тисяч кВт год. Якби не ця економія, підприємство заплатило б чималі кошти, а зважаючи на ціни енергоносіїв - це понад 500 тисяч гривень щомісяця», — зазначають у КП «Луцькводоканал».

Отож результат від реалізації проєкту лише за місяць показав економію в 500 тисяч гривень. За рік підприємство буде мати позитивний фінансовий показник, а це — 6 млн грн, які спрямують на потреби та модернізацію без перекладання суми на тариф.

Це лише ціна енергоефективності. Окрім цього підприємство не витрачає додаткових ресурсів на виїзди ремонтних бригад, аби усувати витоки, тощо.

Внаслідок реалізації цього проєкту міжнародна корпорація НЕФКО вирішила додатково виділити грант у сумі майже 200 тисяч євро для проведення повної диспетчеризації та автоматизації усіх наявних підвищувальних насосних станцій в місті. Нині цей проєкт на стадії реалізації.

Фото: сайт Луцької міської ради