Рішення про приватизацію комунального підприємства «Волиньприродресурс», яке ухвалила депутатська більшість на сесії Волинської обласної ради 24 грудня, може свідчити про те, що пов’язані з Ігорем Коломойським структури спробують отримати якусь частку власності цього підприємства.

Про це в ефірі ГІТу заявила відома юристка, засновниця ГО «Ліга антитрасту» Агія Загребельська.

«А що таке партнерство з Ігорем Коломойським, ми можемо з вами побачити на прикладі «Укрнафти», там, де державі належить 51 відсоток акцій, а компанії, що ми пов’язуємо з Коломойським, є міноритарними акціонерами. Але, незважаючи на це, контроль над «Укрнафтою» вже дуже багато років здійснює саме Ігор Коломойський. І держава здебільшого отримувала від цього збитки. Тому сказати про те, що це якась вигідна діяльність – навряд чи», – розповідає юристка (на відео з 13:42 хв.).

Агія Загребельська висловила сумнів у тому, що Волинь щось отримає від цієї реорганізації.

«Я не думаю, що ви щось отримаєте в такому випадку. Тому що ми бачимо партнерство з Ігорем Валерійовичем народу України в різноманітних підприємствах державних… І, на жаль, зазвичай таке партнерство закінчується тим, що ми оплачуємо рахунки з державного бюджету, тобто зі своїх податків, а Коломойський рахує доходи і прибутки і просувається у списку «Форбс» вище і вище», – констатує пані Агія (на відео з 21:04).

Нагадаємо, про проєкт рішення реорганізувати «Волиньприродресурс» із комунального підприємства у приватне опозиційні депутати дізналися лише напередодні, а дехто – взагалі у сесійній залі. А під час обговорення цього питання на сесії підконтрольний Ігорю Палиці телеканал «Аверс» перервав пряму трансляцію, хоча отримує за неї кошти платників податків.

Така поспішність і намагання приховати від широкої громадськості бажання віддати підприємство у приватні руки, на думку Загребельської, навряд чи може свідчити про хороші наміри організаторів цієї оборудки.

«Як на мене, навряд чи ми можемо від цього щось хороше очікувати, – стверджує засновниця ГО «Ліга антитрасту» (на відео з 12:32 хв.). – Тому що коли робляться хороші речі, то вони зазвичай робляться прозоро, про них повідомляється заздалегідь, вони достатньо комунікуються».

Ще різкіше про це рішення висловився в ефірі ГІТу депутат Волинської обласної ради від Агарної партії Іван Смітюх. Він вважає, що у Волині нема майбутнього з такою владою, такими депутатами та такою партією «За майбутнє». Адже там зібралися люди «з думками про те, як пограбувати територію і будь-яким чином забрати усі гроші».

Агія Загребельська вважає, що перед ухваленням рішення про приватизацію мав би відбутися звіт керівника комунального підприємства і чітке пояснення причин перетворення комунального підприємства на ПрАТ.

«Жодних планів, жодної стратегії, жодних якихось інвестиційних програм перед цим не було опубліковано, депутатів про це не було повідомлено, – каже Загребельська (на відео з 6:02 хв.). – Тобто фактично на сьогодні прийнято місцевою радою рішення про перетворення комунального підприємства у приватне акціонерне товариство, але жодної інвестпрограми, для чого це робиться, якась стратегія, що буде далі з цим підприємством, яка кількість акцій буде віддаватися на приватизацію, на продаж? Чи не буде віддаватися? Чи будуть залучатися якісь кошти кредитні чи не будуть залучатися? Для чого, якою буде новою діяльністю це підприємство займатися? Жодної інформації з приводу цього нема. Єдине, що ми бачимо, це такі уривки коментарів (я б їх не назвали навіть коментарями) про те, що така форма підприємства (комунальна) заважає займатися видобутком міді, тому що ті родовища, які є, вимагають видобутку саме шахтним методом. І що саме така форма – перетворення у ПрАТ – дозволить залучати якісь додаткові гроші».

Нагадаємо, на звіті директора КП «Волиньприродресурс» Анатолія Капустюка наполягав депутат Іван Смітюх ще на попередній сесії, 9 грудня, коли широкому загалу не було відомо про наміри приватизувати бурштинове підприємство. На знак протесту, що колеги не підтримали його пропозицію заслухати звіт Капустюка, Смітюх тоді залишив сесійну залу. А на сесії 24 грудня голова Волиньради Григорій Недопад вже розказував, що звіт Капустюка запланований на перший квартал 2022 року.

«Це, звичайно, категорично неправильно – звіт керівника слухати після реорганізації. Тому що перед прийняттям рішення про реорганізацію і депутати, і місцева громада хотіли би почути від керівника, як працює комунальне підприємство, відповіді на ці питання, які зараз я ставила: чи на своєму обладнанні вони працюють, які в них фінансові показники, які в них плани на подальшу діяльність, як керівник вважає, що йому допоможе ця корпоратизація, які гроші і звідки він хоче залучити? Це все мали би почути і депутати, і місцева громада до прийняття цього рішення», – переконана відома юристка (на відео з 11:24 хв.).

Також Агія Загребельська назвала можливі негативні наслідки від ухвалення цього рішення.

«Зазначене підприємство ще з 2017 року, коли вони отримували ліцензії, пов’язане певним чином з компаніями, які ми пов’язуємо з так званим кандидатом в олігархи Ігорем Коломойським. Це борги, які є в комунального підприємства перед заводом «Ізумруд». І на сьогодні ми не розуміємо, чи ці борги повернуті. Чи борги перед підприємством «Ізумруд», яке ми пов’язуємо з Коломойським – це єдині борги і єдиний зв’язок з Коломойським, який є у цього комунального підприємства? Чи не єдиний? – ставить запитання юристка, на які, на її переконання, мав би дати відповіді керівник «Волиньприродресурс» ще до ухвалення рішення про реорганізацію (на відео із 7:22 хв.). – Бурштин видобувають на сьогодні приватні підрядники для цього комунального підприємства. З ким пов’язані ці приватні підрядники? Чи все обладнання, яке використовується для видобутку, – це обладнання комунального підприємства? Чи може виявитись таке, що частина обладнання також належить якимсь структурам, які пов’язані з тим самим кандидатом в олігархи?»

До слова, власником київського заводу «Ізумруд», який заплатив 62 мільйони за ліцензії «Волиньприродресурсу» на видобуток бурштину, торфу і міді, є бізнес-партнер Ігоря Палиці та Ігоря Коломойського – Тимур Міндіч. Сьогодні «Волиньприродресурс» повертає ці гроші «Ізумруду» бурштином. Скільки ще буде повертати – не відомо, бо ціни на бурштин із 2017 року впали утричі.

Засновниця Ліги антитрасту висловлює сумніви, що після приватизації у «Волиньприродресурсу» може з’явитися інвестор із хорошою репутацією.

«Навряд чи будь-який інвестор наважиться йти в таке партнерство фактично з Ігорем Коломойським. Тому що ми розуміємо, що, враховуючи всі ці угоди, всі ці чутки і всю непрозорість, то цілком імовірно, що будь-який приватний інвестор, який може зацікавитися діяльністю цього підприємства, буде вимушений певним чином вирішувати питання з Ігорем Коломойським або з його структурами, з людьми, з ним пов’язаними. І це може відлякувати», – каже пані Загребельська (на відео з 8:57 хв.).