Комунальне підприємство «Волиньприродресурс» Волинської обласної ради хочуть перетворити в Акціонерне товариство «Волиньприродресурс» у формі приватного акціонерного товариства.

Відповідний проєкт рішення Волинської обласної ради за підписом Григорія Недопада оприлюднили на сайті Волиньради 23 грудня.

Його планують розглянути на сесії Волиньради 24 грудня.

Нагадаємо, комунальне підприємство «Волиньприродресурс» створене наприкінці 2016 року з ініціативи тодішнього голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці, бізнес-партнера олігарха Ігоря Коломойського.

Ігор Палиця, бізнес-партнер Ігоря Коломойського, на той час голова Волиньради, 9 квітня 2016 року заявив:

«Нікому, ні одній приватній компанії дозвола на розробку бурштина надаватися не будуть. Волиняни у вигляді Волинської обласної ради через своїх представників повинні контролювати кожен рух, який відбувається з корисними копалинами у Волинській області».

Сьогодні бурштин на Волині копає  приватне ТОВ «Надровидобування»  Як генпідрядник комунального підприємства «Волиньприродресурс».

Тобто комунальне підприємство взяло генеральним підрядником приватну фірму, яку створили на два роки пізніше, ніж власне «Волиньприродресурс». І віддає цим фірмачам 50 відсотків чистого прибутку. Офіційно.

Ігор Палиця, на той час голова Волинської обласної ради, на пресконференції 7 вересня 2017 року заявив:

 «Тоді всі зрозуміють, кому належать надра: не якимось фінансовим корпораціям чи компаніям зі Львова, з Києва, з Волині, а належить народу. І народ має добувати і мати прибуток від цього».

Ще раніше, 2 лютого 2017 року, він розказував про грандіозні плани:

«Сьогодні мені надіслали з Держгеонадра спецдозволи на видобуток бурштину і торфу на 20 років: на 51 тисячі гектарів земель покладів бурштину, 9 тисячах гектарів торфу і на 3,1 тисячі гектарів родовищ міді. Ми отримали ресурс, і, якщо не чинитимуть перешкод, на рахунку обласного бюджету буде не менше 500 мільйонів, які підуть на потреби громади. А я сподіваюсь, що Волинь отримає до мільярда гривень».

Як бачимо, не склалося...

Довідково.

З 1 вересня 2020 року по 8 листопада 2021 року КП «Волиньприродресурс» видобуло 5 412 кілограмів бурштину. Продало 4 960 кілограмів на загальну суму 74,717 мільйона гривень.

Також підприємство видобуло 40 тисяч тонн торфу і продало його на суму 14,400 мільйона гривень.

Дохід підприємства за цей період – 40,2 мільйона гривень.

Платежі до бюджетів різних рівнів:

Рента – 4,3 мільйона гривень;

ПДВ – 1,7 мільйона гривень;

ПДФО – 5,8 мільйона гривень;

ЄСВ – 3,1 мільйона гривень;

Військовий збір – 456 тисяч гривень;

Дивіденди з прибутку, оплачені обласній раді, – 1,8 мільйона гривень.