У 2024 році спостерігається доволі великий розбіг між датами святкування Великодня для католиків та православних – аж понад місяць

Про те, коли ж цього року християни святкують Великдень, розповідає "Еспресо.Захід".

Великдень – це одне із найдавніших християнських свят, яке вважається найрадіснішим та найсвітлішим днем у церковному календарі. Оскільки воно належить до кола рухомих свят, то дата святкування є перехідною та визначається за місячним і сонячним календарями. Із давніх-давен для обрахунку дати дня святої Пасхи використовуються спеціальні таблиці, які називаються пасхаліями.

Окрім того, однією з умов для визначення дати святкування православних є те, щоб єврейське свято Песах було раніше, ніж Великдень. Оскільки історично християнський Великдень святкувався у неділю після єврейського Песаху – свята на честь виходу євреїв з єгипетського полону.

Коли у 2024 році святкуватимуть Великдень католики та православні

Для православних цьогоріч свято настане досить пізно, натомість католики відзначать його набагато швидше. Розбіжність між датами православного та католицького Великодня викликана розбіжністю дат церковних повних місяців та різницею між сонячними календарями.

Для християн західного обряду, які відзначають Великдень за григоріанським календарем, день Христового Воскресіння настане вже в останню неділю першого весняного місяця, тобто 31 березня. 

Тим часом для православних християн та греко-католиків, які відтепер живуть церковний рік за новоюліанським календарем, Воскресіння Христове припадає у 2024 році на 5 травня.

Проте вже із наступного року святкуватимуть Великдень усі християни в один день.

"Наступного року (2025 – прим. ред.) святкуватимемо Великдень 20-го квітня спільно з римо-католиками, і мабуть, від цього часу будемо мати спільні святкування усіх великих свят. Таким чином знову відбудеться зміна календаря", – зазначив митрополит Ігор (Возьняк).