Мешканці луцької шістнадцятиповерхівки, що на Київському майдані, 6 прийняли доленосне рішення – зважились на утеплення одного з найвищих будинків у Луцьку. От-от підпишуть договір з підрядниками і візьмуть мільйонний кредит.

Все б нічого, та частина жителів запідозрила – голова ОСББ знайшов фірму, яка навмисне завищила вартість робіт, і хоче «збити» з сусідів на 800 тисяч гривень більше.

ГОЛОВА ОСББ ХОЧЕ ВІДКАТ, - МЕШКАНЦІ

Мешканка будинку Наталія Дорощук розповідає, що кілька місяців тому на зборах співвласники вирішили утеплюватись. Вони ж доручили правлінню ОСББ знайти підрядника, який проведе роботи та закупить матеріали за прийнятною ціною.

«Ми думали, що правління покаже, які є варіанти і ми разом вирішимо, кого наймати. Але нас поставили перед фактом – робитиме утеплення «Дім Фасадів». Це хороша фірма, тут нема сумніву, але вони порахували за утеплення половини будинку майже три мільйони гривень», - наголошує жінка.

Запідозривши неладне, жителі поцікавились, скільки такі послуги коштуватимуть в іншого підприємства. Виявилось, що «Центр комплектації «Луцьк», що працює з матеріалами Ceresit, просить за свої послуги на 800 тисяч гривень менше.

Зауважимо, через великий розмір будинку, мешканці вирішили утеплювати його в два етапи: цьогоріч – одну половину, а наступного року – іншу.

«Я намагалась переконати правління, що це велика різниця в ціні, просто неадекватна, але мене не послухали. Сказали, що в Ceresit гірша якість матеріалів, але це ж неправда. Я переконана, що в суму, яку надав голова правління, закладений відкат, інших варіантів просто немає», - наполягає мешканка висотки.

МАТЕРІАЛІВ БРАТИМУТЬ З ЗАПАСОМ

Натомість голова правління ОСББ Володимир Монархович переконаний у своїй правоті.

«Це в новому будинку можна точно розрахувати кількість потрібних матеріалів, а як це зробити в старому, де все сиплеться? Ми братимемо матеріали з запасом, бо повернути зайве завжди можна, а от де взяти гроші, якщо чогось не вистачить і треба докупити? Така історія вже була в ОСББ «Вежа», де в самому кінці не вистачило матеріалів. Я не хочу потрапити в таку ж ситуацію», - наголошує керівник будинку.

Також чоловік боїться, що Ceresit запропонував надто низькі ціни і в якийсь момент може просто їх підвищити.

«Ми склали договір, згідно з яким за все відповідає підрядник – і за якість матеріалів, і за якість робіт. А тут хто відповідатиме в разі чого? А різниця в ціні на кожну квартиру – це кілька поїздок на маршрутці на місяць, не так і багато!», - підкреслює Володимир Монархович.

Окрім цього, чоловік розповів, що не проводитиме збори мешканців, перш ніж остаточно домовитись з підрядником, мовляв, тоді про утеплення цього літа можна забути.

КОНКУРЕНТИ ЗВИНУВАЧЕННЯ ВІДКИДАЮТЬ

Водночас директор підприємства «Центр комплектації «Луцьк» Олександр Степанюк переконує – він пропонує якісні, але дешевші матеріали. Вони відповідають технічним вимогам і мають ті ж властивості, що й матеріали фірми Paroc, які пропонує «Дім Фасадів». Знижка ж пов’язана з масштабом об’єкту.

«Такі великі будинки передбачають індивідуальний підхід до клієнта, тому виробники надали великі знижки – до 20%. А різниця в 15-20% на кількамільйонному об’єкті дуже відчутна», - наголошує Олександр Степанюк.

Він запевнив, що фахівці підприємства неодноразово обстежували будинок і тому точно розрахували необхідну кількість матеріалів.

«Натомість правління ОСББ без жодних пояснень вирішило відхилити нашу пропозицію», - додав чоловік.

ГОЛОВІ ОСББ ЗАГРОЖУЄ КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Власник квартири у будинку на Київському майдані, 6, юрист Андрій Осіпов обурений діями керівництва ОСББ.

«Різниця в ціні в межах 800 тисяч – це величезна сума. Я вважаю, якщо найближчим часом правління не пояснить своїх дій, їх можна розцінювати, як протиправні», - каже правник.

Він запевняє, якщо керівництво ОСББ таки заключить договір з підприємством, яке просить більшу суму за свої послуги, це можна буде оскаржувати в суді. Тоді ж можна буде призначити експертизу і визначити справжню вартість робіт.

«Потрібно розуміти, що ці 800 тисяч – це кредитні гроші, на які нараховуватимуться відсотки. Тому збитки можуть сягнути двох мільйонів», - наголошує Андрій Осіпов.

 З його слів, можливі й інші наслідки від таких дій керівництва ОСББ. Зокрема, банк може перевірити реальну вартість робіт і відмовити в наданні кредиту. А зважаючи на те, що ОСББ претендує на відшкодування відсотків, це вже зловживання у бюджетній сфері. За таке передбачена кримінальна відповідальність.