Зброю проти нелегальних мігрантів можуть застосовувати лише у тому разі, якщо життю українських прикордонників чи військових загрожуватиме небезпека.

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов під час брифінгу за підсумком міжвідомчої наради, яка відбувалась у Луцьку, - передає ІА «Волинські новини».

Нагадаємо, на території Білорусі з боку кордону з Польщею та Литвою зібралося понад 15 тисяч осіб, які намагаються нелегально перетнути кордон з країнами ЄС.

Українські спецслужби називають це спланованою акцією Білорусі та Російської федерації, проте не фіксують планів спрямувати потік мігрантів в Україну. Однак такий сценарій не виключають, тому посилюють кордони і стягують додаткові сили прикордонників, військових та нацгвардійців.

Відомо, що серед мігрантів - чимало жінок і дітей, якими часто прикриваються порушники кордону. На запитання, чи будуть прикордонники застосовувати зброю до цих людей, Олексій Данілов повідомив, що стріляти в мирних людей, а тим паче жінок і дітей, у жодному разі не будуть.

«Використання зброї проти жінок і дітей це точно не до нас. Використання зброї - це крайній випадок, якщо буде загроза життю наших прикордонників чи військових. Ба більше, перша та друга лінія захисту не буде мати летальну зброю, це неприпустимо», - заявив секретар РНБО.