Хмельницький, Івано-Франківськ, Кам’янець-Подільський та Тетіїв стали найкращими містами в Україні за якістю повітря. А за критерієм сталої мобільності перемогли Львів, Чернігів, Івано-Франківськ, Дрогобич. Місто Дубно отримало відзнаку.

Такими є результати всеукраїнського конкурсу зі сталої мобільності та якості повітря – “Краще місто”, який проводила ГО  “Центр екологічних ініціатив “Екодія”.

Конкурс “Екодія” запустила влітку 2021 року з двома номінаціями: “Повітря” та “Мобільність”. Урочисте нагородження міст-переможців відбулося 21 жовтня в Івано-Франківську.

Для участі у конкурсі необхідно було подати відповідну заявку від міста. Далі відбувалось опитування мешканців та мешканок міст-учасників конкурсу, зокрема щодо оцінки якості громадського транспорту, ситуації з паркуванням, велосипедною інфраструктурою, зеленими зонами та моніторингом якості повітря. Організатори конкурсу отримали більше тисячі відгуків.

Система оцінювання заявок була багатовимірна. Це і відгуки громадськості, і статистичні дані – наприклад, дані щодо викидів, оцінка розподілу бюджетів, реєстрація старих автомобілей.

Члени та членкині журі оцінили кожну заявку і обговорили спірні питання. Для кожної з двох номінацій був свій склад експертного журі.

Всього організатори конкурсу отримали 33 заявки від 27 міст.

За підсумками конкурсу були визначені міста-переможці за критерієм кількості населеня: до 50 тис (лише для номінації “Повітря”), від 50 до 100 тис., від 100 до 250 тис. та більше 250 тис. населення.

Довідково:

І. Повітря

Міста до 50 тис. населення:

1 місце – місто Тетіїв

Міста 50-100 тис. населення:

1 місце – місто Кам’янець-Подільський

Міста 100-250 тис. населення:

1 місце – Івано-Франківськ,

2 місце – Луцьк

Міста понад 250 тис. населення:

1 місце – Хмельницький,

2 місце – Вінниця

ІІ. Мобільність

Міста до 100 тис. населення:

1 місце – м. Дрогобич

2 місце – м. Миргород

 Міста 100-250 тис. населення:

1 місце – м. Івано-Франківськ

2 місце – м. Тернопіль

Міста понад 250 тис. населення:

1 місце – м. Львів та м. Чернігів

Відзнака для міста до 50 тис. населення

м. Дубно, Рівненська область