На світових спортивних змагання, зокрема на цьогорічній паралімпіаді у Токіо, українські спортсмени найкраще виступили у плаванні. Паралімпієць, харків’янин Максим Крипак виборов сім медалей, п'ять з яких золоті та по одній срібній і бронзовій, а у загальному заліку українська збірна виборола найбільше нагород у змаганнях із плавання - 43. Загалом же цей вид спорту, який вважається, мабуть, єдиним видом спорту, лікувальний вплив якого відзначається багатьма фахівцями, чомусь залишається осторонь уваги українських чиновників.

Щороку кількість басейнів в Україні збільшується, але це різні оздоровчі комплекси, спортклуби, фітнес центри, - каже тренер-викладач плавання СДЮШОР Луцька Володимир Самчук.

Для того, щоб готувати спортсменів високого класу, потрібні басейни олімпійських стандартів. Це 50-метрові басейни. Найближчий такий басейн є у Львівській області. В таких басейнах проводяться майже усі чемпіонати України. А це вже інший вид підготовки. Тому нам доводиться виїжджати на збори, а це відрив від сім’ї, від навчання. Тому у нас діти, які займаються спортом – втрачають в освіті

Інфраструктура Україна не дозволяє провести Кубок Світу з плавання. Єдиний басейн, у якому проводяться основні чемпіонати знаходиться у Харкові, а йому вже півстоліття. Це єдиний басейн в Україні, де є розминочна ванна.

Люди, які демонструють результати, їм треба відновлюючу ванну, для того, щоб розім’ятися, потім – зам’ятися. Без цієї ванни неможна показати високого результату

То ж у чому секрет підготовки майбутніх чемпіонів-плавців – дізнаєтеся із відео.