Вже третю осінь жителі вулиці Луцької в Іваничах страждають від лушпиння кукурудзи, яке сиплеться з неба, як сніг. Люди розповідають: усе через роботу елеватора ТОВ «П’ятидні», що працює біля будинків.

Про цю проблему громади розповідають журналіст видання БУГ.

Через роботу сушарок для жителів прилеглих вулиць восени розпочався сезон червоного снігопаду. Там на подвір’я, городи і просто людям на голови з неба падає багряний «попіл». На узбіччях доріг його шар сягає декількох сантиметрів, а люди скаржаться, що все це потрапляє ще й у легені.

ешканці вирішили розібратися у проблемі, тож зібрали разом місцеву владу, представників підприємства та запросили журналістів.

Подружжя Людмила та Михайло розповідають, що вже втомилися від постійного лушпиння. Воно всюди і його не позбутися ніяк, будь-які прибирання марні. Також жаліються на постійний шум, особливо вночі коли запускають процеси сушіння.

“Воно скрізь: в хаті, на городі, на подвір’ї та в легенях. Дитяча гірка вкрита цими відходами. Неможливо жити. Ми вже втомилися, не знаємо в кого просити допомоги”, – скаржиться пані Люда.

Мешканці впевнені: підприємство працює без фільтрів, отже всі залишки перероблених культур викидаються у повітря. До того ж вони вважають, що ці відходи шкідливі, адже зернові обробляють хімікатами.

“Вже три роки так живемо. З вересня по грудень тут сушать кукурудзу, літом – рапс і зерно. Цілий рік не маємо чим дихати. Після відкриття підприємства думали, що скоро з’являться фільтри й проблема зникне, але вже пройшло три роки, а сміття стало тільки більше. А нас годують обіцянками”- кажуть місцеві.

Голова селища Лідія Томашевська розповіла, що депутати звертались в екологічну інспекцію, прийшла відповідь, що через карантин провести перевірку не можуть. Щодо перевірки наявності фільтрів на підприємстві, Томашевська сказала, що це не є компетенцією селищної ради. Вона порекомендувала людям звернутися самостійно в екоінспекцію.

Директор підприємства Микола Павлюк запевнив, на елеваторі встановлені всі фільтри, які передбаченні технологічним процесом, вони працюють і на 90% затримують відходи. За його словами, лушпиння від кукурудзи – не хімічне і для людей не шкідливе. Каже, що підприємством дотримані всі екологічні норми.

Мешканці з цим не згідні, вони вимагають налагодити роботу елеватора так, щоб їм нічого не сипалося на голови. Адже, говорять, не тільки в кукурудзі справа, адже її лушпиння – видно, а от відходи інших культур вдихаєш у легені.

Люди будуть звертатися в екологічну інспекцію, писати скарги та відстоювати своє право на нормальне життя.