Станом на початок грудня 2021 року на Волині звернулось за медичною допомогою після контактів із тваринами майже 1200 осіб, з яких 45% припадає на дітей та підлітків.

Про це повідомляє ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ».

У грудні поточного року випадки нападів собак трапились з дітьми у Любешівському, Іваничівсьому та Старовижівському районах. У першому випадку дитина їхала на самокаті, у двох інших районах на дітей нападали собаки при спробі погладити чи взяти на руки тварину.

У Горохівському районі при спробі погладити власного кота останній напав та вкусив господаря.

Найбільше звернень з приводу укусів тваринами на початок грудня зафіксовано у м. Луцьку (407), Ковельському (201), Луцькому (104) районах, м. Нововолинську (95), Ківерцівському (93) та Рожищенському (52) районах.

Епідеміологічним розслідуванням звернень встановлено, що майже у всіх випадках мав місце саме укус відомими тваринами, в основному собаками (понад 75%) та котами (до 20%). У більшості таких звернень переважав неспровокований напад тварини (підбігла і нанесла укус).

Аналіз випадків нападів собак на дітей, засвідчив, що під час нанесення травми тварина самостійно гуляла та була без намордника. Ускладнює епідемічну ситуацію ще той факт, що всі тварин у господарствах, включаючи ті, які наносили дітям укуси, не вакциновані проти сказу.

На сьогодні в області лабораторно підтверджено 22 випадки сказу серед тварин (найбільше їх у Ковельському, Ківерцівському, Володимир-Волинському, Луцькому та Любешівському районах). Значна частка сказу припадає саме на домашні тварини: собаки – до 40% та коти – до 13%.

Варто нагадати, що людина має ризик захворіти на сказ, не лише під час укусу, а й при ослиненні шкірних покривів хворою твариною.

Кількість звернення людей за медичною допомогою після їх контактів з тваринами на Волині щороку в межах 1,5-1,7 тис. осіб, третина з яких отримує профілактичне лікування. Більш ніж половина таких звернень припадає на дітей та підлітків. За останні 3 роки левова частка таких звернень людей пов’язані саме з відомими (домашніми) тваринами, в основному собаками та котами.

Так, протягом минулого року після нападів тварин за медичною допомогою звернулось понад 1300 волинян, третини з них – діти.