В умовах нових правил гри на місцевому рівні визначальним фактором для темпів розвитку громади стала її фінансова спроможність. Вона стоїть на двох стовпах: на тому, звідки та скільки коштів орган місцевого самоврядування (ОМС) здатний зібрати до своєї скарбниці, і на тому, як та на що їх витрачають. Тобто фінансово спроможною можна назвати ту громаду, яка має достатню кількість коштів, чітку структуру їхніх джерел та ефективно розподіляє ці кошти за пріоритетними цілями. Фінансова спроможність дозволяє громаді досягти швидкого соціально-економічного розвитку та бути комфортним місцем проживання для своїх мешканців.

Коли ж громада не є фінансово спроможною, про її швидкий розвиток у найближчий час можна забути. Без економічного стимулювання та допомоги держави такі територіальні громади, на жаль, не є життєздатними. Тому або ОМС власними силами нарощує фінансову спроможність і рухає свою громаду вперед, або громада назавжди сідає на голку дотацій та субвенцій від держави.

Центр спільних дій уклав рейтинг фінансової спроможності територіальних громад обласних центрів України протягом 2018-2021 (9 місяців) років. Для цього розробили окрему методологію, яка дозволяє виміряти та оцінити фінансову спроможність усіх тергромад облцентрів.

Методологія складається з 10 фінансових показників. Це доходи і видатки загального фонду місцевого бюджету, які розраховані на одного мешканця громади, частка місцевих податків та зборів у доходах загального фонду, частка капітальних видатків та в розрахунку на одного жителя громади, індекс податкоспроможності та рівень дотаційності місцевих бюджетів, частка видатків на апарат управління та в розрахунку на одного мешканця громади і частка заробітної плати у видатках загального фонду. 

Чим вище міська територіальна громада (МТГ) у рейтингу, тим кращу фінансову спроможність вона має згідно з оцінкою експертів. Їх доволі просто розпізнати: громади, які позначені зеленим кольором, мають високий рівень фінансової спроможності, жовтим – середній рівень і червоним – низький рівень. Максимальна сума балів для кожної громади – 100 балів.

Дніпровська МТГ – найбільш фінансово спроможна серед усіх громад обласних центрів. Це єдина МТГ, яка отримала максимум балів за кожен рік (100 із 100), щоразу займала першу сходинку у нашому хіт-параді фінансової спроможності і обійшла навіть столицю у своїх показниках.

Одразу за Дніпровською МТГ йдуть місто Київ, Львівська, Запорізька та Одеська МТГ. Ці громади з року в рік показують найкращі фінансові результати. Натомість задніх постійно пасуть Сєвєродонецька, Херсонська, Краматорська, Чернівецька та Луцька МТГ. На жаль, цим громадам не дуже вдається «переломити» свій фінансовий стан та суттєво його покращити.

Значні перестановки простежуються саме по тих МТГ, які займають середину рейтингу. Такі громади, як Тернопільська або Харківська, за кілька останніх років наростили свій фінансовий потенціал і стрімко піднялися у рейтингу. А от Івано-Франківська та Чернігівська МТГ, навпаки, просідають у своїх бюджетних показниках.