За 22 роки я не отримала жодної відмови в допомозі. Так каже гостя студії ГІТ Ліна Галан,  хоча зізнається, що соціальний працівник бореться на периферії – у важких сім’ях часто непроханий.

Якщо в родині має місце алкоголізм, то в більшості випадків там є й сварки, насилля, а діти не отримують належного догляду й потрапляють до сумнівних компаній. Соціальний супровід, який ми ведемо зі сім’єю, починається з того, що ми визначаємо основну деструктивну функцію, що заважає правильно розвиватися, прописуємо це у вигляді договору і покроково плануємо зміни.

Потрібна не школа відповідального батьківства, а школа стимулу в житті – Ліна Галан

У нас 15 сімей, які негайно і щоденно потребують допомоги: одягу й взуття для дітей, працевлаштування дорослих. 267 сімей перебуває на обліку таких, що опинилися «в складних життєвих обставинах». Є 1582 сім’ї, що потребують постійного контролю. І це не раз у місяць передзвонити, а прийти й пересвідчитися.

Недавно пролікували від алкогольної залежності з допомогою медиків матір чотирьох дітей. Її постійно потрібно спостерігати, чи не повернулась вона до згубних звичок, чи все гаразд на роботі, де вона влаштувалась, чи дбає про дітей. Це все ще група ризику, ми не можемо забути чи вважати питання вирішеним тільки за самим фактом «лікування відбулося, робота є, складні -обставини змінімізовані».

Коли дитина живе у насильстві, вона толерує його автоматично» – Світлана Сасюк

У спільних етерах ГІТ і Радіо-1 були гості, котрі фахово й різнопланово причетні до тем стосунків у сім'ї, насилля і вирішення конфліктів. У цьому огляді ведуча Ярослава Савош поєднала промовисті цитати експертів, зосередившись найбільше на сутності сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах, а також тому, що в Луцьку роблять, аби запобігти злочинам безвідповідального батьківства.

До речі, нещодавно відкрита у ВНУ імені Лесі Українки Лабораторія медіації і відновного правосуддя працюватиме за трьома основними напрямками:

  1. науковим, що об’єднає викладачів різних факультетів задля дослідження проблематики вирішення спорів способом, альтернативним судовому процесу;
  2.  навчальним (лабораторія складається з двох приміщень — кімнати для переговорів та навчальної аудиторії для студентів);
  3. практичним втіленням медіації.

Дивіться також: